Direct naar artikelinhoud

Kind krijgen in alle rust is duurder dan ooit

Bevallen in een eenpersoonskamer is de voorbije tien jaar een pak duurder geworden. Sommige ziekenhuizen rekenen patiënten meer dan 3.000 euro aan. 'Ouders moeten vaak te veel betalen voor een beetje privacy.'

Dat eenpersoonskamers de voorbije tien jaar 8 procent duurder zijn geworden, is problematisch. "Vooral de ereloonsupplementen van de artsen hebben voor deze toename gezorgd", zegt Marc Justaert, voorzitter van de CM. Uit de Ziekenhuisbarometer van de christelijke mutualiteiten blijkt dat die de afgelopen tien jaar met 44 procent zijn gestegen. "Al wordt dat cijfer wel verzacht door de daling van de kosten van medisch materiaal."

Vandaag kiezen zeven op de tien ouders voor een privékamer. "Een bevalling is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een heelkundige ingreep", stelt Justaert. "De keuze voor een eenpersoonskamer mag geen grote financiële belemmering zijn. In sommige ziekenhuizen moeten ouders te veel betalen om bij een bevalling een beetje privacy te krijgen." En die prijzen kunnen stevig oplopen. Voor een normale bevalling - geen keizersnede - betaal je in een tweepersoonskamer gemiddeld 183 euro tegenover 1.291 euro in een eenpersoonskamer. Vlaanderen heeft met een gemiddelde van 1.154 euro de goedkoopste privékamers. In Wallonië en Brussel bedragen de gemiddelde prijzen respectievelijk 1.605 en 2.256 euro.

Kamers voor twee of meer personen werden het voorbije decennium wel goedkoper. In 2004 bedroeg de gemiddelde factuur 376 euro, in 2013 281 euro. Sinds 2013 mogen artsen immers geen ereloonsupplementen meer vragen in twee -of meerpersoonskamers.

"Op zich is er niets mis mee dat mensen meer betalen voor een eenpersoonskamer", kadert gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) de cijfers. "Wie in een hotel een luxueuze kamer wenst, zal ook meer moeten betalen. Dat is niet abnormaal. Maar de geneeskundige zorg op zich zou niet duurder mogen zijn voor wie in een eenpersoonskamer ligt."

En dat is nu wel het geval. In sommige ziekenhuizen lopen de ereloonsupplementen op tot 200 of zelfs 400 procent. Exclusief te betalen door patiënten in een privékamer. "Bovendien zijn die patiënten niet altijd goed ingelicht over die extra supplementen", gaat Annemans verder. "Dat leidt tot schrijnende situaties. Daar heb ik begin dit jaar in mijn boek De prijs van uw gezondheid al voor gewaarschuwd."

Evidentie

Het zijn situaties waarbij ziekenhuizen patiënten soms zelfs onder druk zetten om voor een eenpersoonskamer te kiezen. "Zo hebben we inderdaad al enkele klachten ontvangen", bevestigt Justaert. "We horen dat ziekenhuizen patiënten voor een voldongen feit stellen. 'Als jij door die specialist behandeld wilt worden, dan moét je een eenpersoonskamer nemen', klinkt het. Dat vinden wij niet kunnen."

Door zulke toestanden swingen de kosten voor een ziekenhuisopname enorm de pan uit. In de Brusselse Chirec-ziekenhuizen bijvoorbeeld kost een bevalling in een eenpersoonskamer 3.244 euro, zo'n 2.000 euro meer dan het nationale gemiddelde. "Dat zijn excessen die wij niet verdedigen", zegt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen.

"Maar die stijgende prijzen zijn de evidentie zelve. Als men in tweepersoonskamers alle honoraria schrapt, dan dalen de inkomsten van ziekenhuizen. Het geld moet van ergens komen. Sociaal gezien is het dan acceptabeler om meer te vragen voor eenpersoonskamers. Die worden meestal toch door de hospitalisatieverzekering gedekt." Vraag is hoe lang verzekeringsmaatschappijen dat nog zullen pikken. Ook zij raken het stilaan beu dat ziekenhuizen patiënten met een hospitalisatieverzekering automatisch naar een dure eenpersoonskamer doorschuiven.

Vergelijk tarieven

Om het probleem aan te pakken, heeft de CM een achtpuntenplan gelanceerd. Daarin pleit de organisatie onder meer voor een eerlijke ziekenhuisfactuur voor zowel patiënten, artsen als ziekenhuizen. "Kies kostenbewust welke kamer je wil", geeft de CM nog aan patiënten mee.

"Vraag je arts een raming van de kosten van de ingreep, vergelijk de tarieven van de ziekenhuizen en vraag naar de diverse kosten. Leg tot slot ook je factuur voor aan je ziekenfonds alvorens te betalen."