Direct naar artikelinhoud

Huiszoeking in woning van Michel Fourniret in Sart-Custinne

'Het is niet de eerste huiszoeking en het zal ook de laatste niet zijn'

Niemand zag het mysterieuze au-pairmeisje

Het gerecht van Dinant heeft een huiszoeking laten uitvoeren in de woning van Michel Fourniret in Sart-Custinne. De huiszoeking past in het onderzoek dat het parket van Dinant voert naar het verdwenen au-pairmeisje van wie Monique Olivier beweert dat haar man haar heeft vermoord en begraven in de buurt van Dinant. Het meisje is nog altijd niet geïdentificeerd, de protagonisten in het onderzoek kunnen zelfs geen naam plakken op de tiener.

Sart-Custinne

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

De huiszoeking begon gisterenochtend omtrent tien uur. Zeven speurders, voornamelijk leden van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, stapten af en doorzochten vooral de bovenverdieping en de zolder van het huis. In de namiddag vertrok het team met een stationcar vol bruine zakken. Daarin vooral kleding en ook een deken van Sélim, de jongste zoon van Michel Fourniret, wiens zorg aan de au pair was toevertrouwd .

Woordvoerder Philippe Morandini van het parket van Dinant weigerde gisteren elke commentaar. "Het is niet de eerste huiszoeking en het zal ook de laatste niet zijn." Wat de speurders met de spullen van Sélim van plan zijn, wilde Morandini niet zeggen. "Voorlopig houden wij vast aan het geheim van het onderzoek. Wij hebben geen zin dat meneer Fourniret in de kranten leest hoe het onderzoek vordert."

Ondertussen blijft er onduidelijkheid over het lot van de au pair. Het zou om een meisje gaan dat begin 1993 bij de Fournirets introk. Op dat moment woonde het koppel er alleen met hun vijfjarige zoon Sélim. Buurman Louis Gaillard, die pal tegenover het huis van de Fournirets woont in Sart-Custinne, beweert het meisje nooit te hebben gezien. Veel contact tussen beide gezinnen was er sowieso al niet. "Fourniret vertrok soms voor een week met zijn witte bestelwagen. Wat hij precies ging doen, weet ik niet. Werken? Meisjes schaken? We spraken zelden met elkaar."

Michel Fourniret en Monique Olivier zijn voor velen in Sart-Custinne slechts schimmen die zich terugtrokken in hun huis en totaal geen contacten hadden in het dorp. "Wij vonden dat vreemd, omdat iedereen in Sart-Custinne elkaar kent en met elkaar spreekt", zegt een voorbijganger in de rue Vencimont, waar Fourniret woonde. Ook de au pair blijkt voor iedereen een schim: niemand die haar ooit heeft gezien, niemand die haar naam kent.

Sommige dorpelingen beweren dat het meisje begin augustus 1993 naar een openluchtfuif ging in Gedinne, vijf kilometer verderop, maar dat hebben ze alleen maar van 'horen zeggen'. "Ik word nu constant door iedereen opgebeld voor een foto van dat meisje, maar die heb ik niet", zucht de waardin in Hotel de la Poste in Gedinne. De waardin is betrokken bij de organisatie van Gedinne Open Air, een fuif die elk jaar tijdens het eerste weekend van augustus plaatsvindt. "We maken elk jaar wel foto's van het evenement, maar er komt tienduizend man op die fuif af. Een blond meisje van zestien jaar terugvinden op de foto's is onbegonnen werk."

Verschillende Waalse kranten schrijven dat de au pair verdween nadat ze in augustus 1993 naar de openluchtfuif was geweest. Michel Fourniret zou niet hebben kunnen verkroppen dat het meisje buitenshuis plezier maakte en haar hebben doen verdwijnen. Volgens zijn echtgenote Monique Olivier ligt het meisje begraven in de omgeving van Dinant, maar de plek die Olivier beschrijft is veel te groot om gerichte graafwerken aan te vatten.