Direct naar artikelinhoud

Ook na brexit hoeven Europeanen geen visum

Europese burgers kunnen ook na de brexit moeiteloos naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Het vertonen van een identiteitskaart of paspoort volstaat, meldt de Britse regering. Wie er wil wonen of werken, heeft wel een visum nodig.

Terwijl 'Brussel' met vakantie is, publiceren de Britten hun voorstellen om de brexit zo geruisloos mogelijk te doen verlopen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het vrije verkeer van personen. Het verschil zal zijn dat EU-burgers niet meer zonder meer in Engeland kunnen werken, zoals dat nu het geval is, maar er zal niet moeilijk worden gedaan over werkvergunningen voor sectoren waar vraag is naar Europese arbeidskrachten. Toegang tot de sociale zekerheid zal in de toekomst zeer lastig worden.

Ierse achterpoort

De Britten zijn niet bang dat EU-migranten via de Ierse 'achterdeur' binnenkomen, want ze verwachten dat er maar weinig Europeanen zullen zijn die een illegaal bestaan willen opbouwen op het eiland. Londen vertrouwt erop dat de Ierse douane goed in de gaten zal houden of niet-gewenste migranten binnenkomen, zoals mensen met een strafblad. Op die manier besteden de Britten een deel van hun grenscontrole feitelijk uit aan Dublin.

Een grotere uitdaging is het vrije verkeer van goederen tussen Ierland en Noord-Ierland nadat de Britten de Europese douane-unie hebben verlaten. De Britten denken aan een 'onzichtbare grens', waarbij grote ondernemingen van tevoren online precies moeten aangeven welke goederen de 500 kilometer lange grens passeren, terwijl kmo's daarvan worden vrijgesteld. Critici voorzien technologische problemen en voorspellen dat dit een paradijs gaat worden voor smokkelaars.

In The Guardianschreef de Ierse commentator Fintan O'Toole dat de Ieren het kind van de rekening dreigen te worden. "Zonder grenscontroles kunnen Amerikaans rundvlees, Chinees staal, Australisch lam en Indiase auto's in Belfast aankomen, om vervolgens via Ierland hun weg te vinden naar Frankrijk, Duitsland of elk ander Europees land. De enige manier om dit te voorkomen is Ierse export te onderwerpen aan grenscontroles op het vasteland. Daardoor stapt Ierland met een been uit de EU. Waarom zou Dublin daarmee instemmen?"

Oude vrienden

Een procedureel geschilpunt is dat Brussel het Ierse vraagstuk eerst wenst op te lossen, alvorens te spreken over een mogelijk handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. De Britten zijn ervan overtuigd dat die twee zaken onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. Er kan, zo beweerde een medewerker van brexit-minister David Davis, pas een praktische oplossing worden uitgewerkt als duidelijk is wat voor een soort handelsakkoord er komt. Deze week zullen de Britten nog meer post-brexit-voorstellen publiceren.

Het streven van de Britten om als soevereine staat zo dicht mogelijk bij de EU te blijven - de voordelen zonder de nadelen - begint ondertussen argwaan te wekken bij de oude vrienden in het Gemenebest. De Australische minister van Buitenlandse Zaken liet The Times weten dat Gemenebest-landen alleen trek hebben in handelsakkoorden als hun onderdanen zich makkelijker kunnen vestigen in het oude moederland. Dat hadden de brexiteers tijdens de referendumcampagne ook beloofd.