Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Hollandse Hoogte / Roel Burgler

Nederlands gaat erop achteruit bij leerlingen in basisonderwijs

Meer dan acht op de tien leerlingen haalden in 2018 op het einde van het zesde leerjaar, de eindtermen voor Nederlands. Het gaat dan om begrijpend lezen en luisteren. Daarmee zijn de resultaten minder goed dan in 2013, toen nog negen op de tien de eindtermen haalden. Dat blijkt uit de resultaten van de peiling Nederlands die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vandaag voorstelde.

7 reacties

  • Verhemeldonck Marc

    5 jaar geleden
    Als het niveau van leerlingen nu lager zou liggen dan voorheen dan betekent dit ook dat het niveau van pas gevormde leerkrachten lager ligt dan voorheen of toch niet? Deze leerkrachten gaan dan op hun beurt lesgeven aan jongeren en zo gaat er natuurlijk geen verbetering gebeuren. Vroeger hadden we enkel een sportdag en een schoolreis. Nu zijn er veel meer randactiviteiten en moeten ze meer leerstof verwerken op korte tijd en dus ook minder goed uitgelegd wegens tijdsgebrek.
  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    Je moet de vinger op de wonde leggen en die is de smartphone. Daar is verslaving bezig, zoals pokemondrama's etc. Maar daardoor ze lezen niet meer, wegens niet interessant en tijdrovend. Ik pleit voor het terug invoeren van wat vroeger heette het " kantonnaal examen" op het einde van het zesje jaar. Dit was een nationaal examen in alle vrije en gemeentelijke scholen en op hetzelfde tijdstip .Elke school was daar zeer om bekommerd voor hun resultaten.
  • Katia Mistianes

    5 jaar geleden
    Lagere school 1969 - 1975: wij moesten elke week een opstel schrijven in het Nederlands. Wij kregen ook al Frans vanaf het 1ste studiejaar. Ook regelmatig PMS-testen gedaan in het basisonderwijs toen. Een multiple-choice test invullen is plezant. Een opstel schrijven vind ik véél moeilijker.
  • Johan Vercarre

    5 jaar geleden
    Met dank aan Crevits en de inrichtende machten. Hadden ze niet begonnen met dat stom vso, dan was onderwijs niet zo belabberd de dag van vandaag. Stelletje amateurs, en dat al bijna 40 jaar lang !
  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    Van 92% naar 84% en van 87% naar 82%. en wat zegt de minister? "We zijn nog altijd goed bezig". Nee, mevrouw Crevits. Als we vorig jaar 92% haalden, dan ligt de lat op 92M. En niet op 84%. En dan is 9% achteruitgang wél een drama.