Direct naar artikelinhoud

Meer dan 250 camera's voor lage-emissiezone van Brussel

Brussel geeft de invoer van de lage-emissiezone vorm. Meer dan 250 camera's moeten de nummerplaten van wagens controleren.

Op 2 juni 2016 besliste de Brusselse regering een lage-emissiezone in Brussel in te voeren, met het doel de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen. De start van het project is voorzien voor 1 januari, en krijgt nu vorm.

De regering installeert 42 camera's met nummerplaatherkenning, alleen maar om te controleren wie de lage-emissiezone binnen mag. Daar komen nog eens de 218 camera's bij die de politie gebruikt voor andere doelen, zoals terrorismebestrijding, maar die ook worden ingezet voor het controleren van de emissiezone.

De camera's worden in de herfst geïnstalleerd. Waar precies, is nog niet bekend. Maar sowieso komen er naast de vaste punten ook mobiele controles. Wie met een te vervuilende wagen de zone binnenrijdt, betaalt het eerste jaar 150 euro, erna wordt dat 300 euro.

Er is ook verzet tegen het project, onder meer van mensen die vrezen dat de zone vooral de zwaksten treft: zij die geen nieuwe, minder vervuilende auto kunnen kopen. De regering moet eerst de opstoppingen aanpakken, vinden ze, en automobilisten ontraden de auto te gebruiken.