Direct naar artikelinhoud

Ex-boekhoudster Samusocial neemt het op voor Peraïta

Verwarrende zitting in de commissie Samusocial. 's Ochtends omschrijft de woordvoerder van Samusocial Pascale Peraïta als een kolerieke machtswellusteling, in de namiddag noemt de boekhoudster haar een idealiste. 'Ik, geïndoctrineerd? Hoe zou dat kunnen?'

De parlementsleden in de onderzoekscommissie Samusocial zijn ondertussen wel wat verrassingen gewoon, maar hun mond viel open toen ze een werknemer hoorden getuigen die niet alleen Peraïta verdedigde, maar ook het vergoedingensysteem.

Liliane Marage is sinds 2014 in ziekteverlof. De boekhoudster van Samusocial wou in 2013 al tijdskrediet nemen, maar de grote hoeveelheid werk liet dat niet toe. Uiteindelijk viel ze uit met burn-out.

De commissieleden wilden weten wat ze ervan vond dat Peraïta als directrice een loon kreeg van drie verschillende overheidsinstanties. Daardoor verdiende ze in 2013 in totaal meer dan 190.000 euro bruto. Was dit geen dubbele subsidiëring?

"Nee", zei Marage in de commissie. "Ik kon toch moeilijk haar volledig jaarloon laten betalen door bijvoorbeeld het Brussels Gewest, dat enkel het winterplan wou subsidiëren? Dus verdeelde ik het."

Dat gewest, in dit geval de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, lag volgens Marage vaak dwars. "Het was gemakkelijker om subsidies van het federale niveau te krijgen", zegt ze "Daar was wederzijds respect en gingen de zaken vooruit."

Weinig transparant?

Meerdere commissieleden zijn verrast door die redenering. Was het gewest niet terughoudend met subsidies omdat Samusocial te weinig transparant was over zijn financiën? Die indruk deelde Marage niet. Ze suggereerde eerder een politieke agenda.

"Op een bepaald moment namen Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en Brigitte Grouwels (CD&V) een subsidie af ten voordele van thuislozenorganisatie La Strada." Dat steunpunt werd opgericht door de kabinetten van Smet en Huytebroeck. Een van de eerste directeurs was Anne Hersovici van Ecolo.

Marage stelde ook dat er tijdens haar periode als boekhouder geen forfaitaire bedragen zouden zijn betaald voor vergaderingen van het bureau, een beperkt groepje met leden van de raad van bestuur. Elke maand gaf Peraïta wel de data door waarop er bureauvergaderingen waren en wie daar aanwezig was.

"Ze schreef dat op post-its, die ik altijd heb bijgehouden", zei Marage. Het is de eerste keer dat iemand in de commissie stelt dat er geschreven sporen zijn van effectieve bureauvergaderingen. De commissie zal de post-its opvragen bij Samusocial.

"Meestal ging het om beslissingen die snel genomen moesten worden", zei Marage. "Ik herinner me bijvoorbeeld hoe Peraïta eens een winter naar Mayeur belde, omdat het min tien zou vriezen de nacht erop en er onvoldoende opvangplaatsen waren. Mayeur was op vakantie, maar belde een kwartier later terug dat het Sint-Pietersziekenhuis bereid was om veertig bedden te voorzien."

De liefde waarmee Marage in de commissie over Peraïta sprak, contrasteerde met de getuigenis vlak voor haar. Toen schetste woordvoerder Christophe Thielens een ander beeld.

"Ook toen ze geen directrice meer was, maar OCMW-voorzitter, was het Pascale Peraïta die aan de touwtjes trok", zei Thielens. "Ons contact was moeilijk, want ze is erg koleriek. En achter haar stond ongetwijfeld Yvan Mayeur. Samusocial staat gelijk aan Peraïta, plus de zegen van Mayeur."

De commissieleden hadden moeite om de twee getuigenissen met elkaar te verzoenen. "Zou het kunnen dat u geïndoctrineerd bent door Peraïta?" vroeg Michel Colson (DéFI) dan ook aan Marage. "Hoe zou zoiets dan gebeuren?", pareerde die. "Peraïta lag simpelweg wakker van de daklozen op straat en ze vocht voor hen als een leeuwin."