Direct naar artikelinhoud

Pas vanaf 2015 weer begroting in evenwicht

BRUSSEL l Pas in 2015 zal de regering weer begrotingen in evenwicht presenteren. Onder druk van de PS past Van Rompuy voor een keihardbesparingsprogramma dat al in 2013 het deficit wegwerkt.

De Hoge Raad voor Financiën (HRF) alarmeerde vorige week de Wetstraat met hallucinante cijfers. Als de regering geen drastische maatregelen neemt, stevent ze af op een tekort dat oploopt tot vijf procent of 17 miljard euro in 2011. De HRF had twee scenario's in petto: ofwel haalt men weer een evenwicht in 2013 ofwel in 2019. Elk heeft evidente voordelen. Het eerste laat toe om sneller de strijd tegen de vergrijzing aan te gaan, het tweede dat er minder gesneden wordt. De regering besliste de kerk in het midden te houden met de datum van 2015.

Vier regeringspartijen opteerden voor het scenario-2013, maar dat was zonder de PS gerekend. Die huivert voor de idee van messcherpe besparingen en wil de inspanningen spreiden. Het argument dat Europa sneller een evenwicht wil veegden ze van tafel. "België zou pas een belabberd figuur slaan als we jaar na jaar onze doelstellingen niet zouden halen."

In het scenario-2013 moet de regering immers vier miljard per jaar saneren, en daar is geen compromis over te vinden. De liberalen willen de uitgaven aftoppen, wat op een socialistisch veto stuit. De socialisten denken aan hogere belastingen, maar dat is voor alle andere onaanvaardbaar.

En dus bedacht de regering een bijzondere formule om in 2015 het begrotingsevenwicht te halen. Elk jaar zal 0,5 procent van het bnp bespaard worden. Als de groei weer aantrekt kan er per procent groei nog een kwart procent extra bespaard worden. De verwachting is dat dat vanaf 2010 het geval is. (FL)