Direct naar artikelinhoud

Terug naar de 'hemmat'

Huiskamerrestaurants zijn een beetje een publiek geheim, en dat is misschien maar goed zo. Want het feit dat ze onder de radar blijven, is net het succes van het concept: no-nonsense eten in een huiselijke, intieme sfeer. Toch geven we je graag enkele van onze favoriete adresjes mee, maar hang het vooral niet aan de grote klok.

Charlotte en Matthijs zijn een jong koppel en startten als kok aan huis. Toen ze verhuisden naar een groter appartement zagen ze de opportuniteit om in hun eigen woonkamer een grote tafel voor 6 tot 8 gasten te plaatsen, en enkele avonden per week hun eigen huiskamerrestaurant Hemmat te openen. Ze willen een alternatief bieden voor drukke, overbevolkte restaurants met weinig aandacht voor het cliënteel. Aan hun tafel thuis zorgt Charlotte voor een attente bediening en tovert Matthijs gastronomische pareltjes op tafel. In alle rust, zonder stijfdoenerij en met een aangenaam muziekje op de achtergrond. Ze houden duidelijk van Scandinavisch design, wat de ruimte een gezellige en rustige sfeer geeft. 'Hem mat' is dan ook Zweeds voor 'thuis eten'.

Hemmat, Kloosterstraat 181 B8, 2000 Antwerpen. Op Facebook.

De langste tafel

Hilde en Fien zijn moeder en dochter en beide gepassioneerd door koken. Enkele jaren geleden bouwden ze een oude marktwagen om tot mobiele keuken, lange tijd vóór er sprake was van foodtrucks. Met hun 'Pepper & Mint'-truck doorkruisten ze het land voor cateringopdrachten. In 2013 botsten ze op een mooi pand in Borgerhout, ideaal om te wonen, maar ook om een grote tafel te zetten in de keuken, om gasten uit te nodigen.

Hilde en Fien koken nu drie keer per week vers met producten uit de regio voor een twintigtal tafelgenoten. Het hele gezelschap zit samen aan een lange tafel en de sfeer is ongedwongen: je kiest zelf welke gangen je wil van het driegangenmenu en iedereen schept zelf op van grote schalen. Er is keuze genoeg, ook voor vegetariërs. Perfecte kost voor een ongetwijfeld boeiende avond.

Pepper & Mint, Borsbeekstraat 115, 2140 Borgerhout. www.pepper-mint.be.

Bed & Dine

In een woonhuis anno 1890 in Turnhout is Cachet de Cire gevestigd. De indeling van het huis bleef hetzelfde, maar sinds 2013 kan je er gezellig tafelen bij ladychef Greet en gastvrouw Fée in huiskamersfeer. Greet gaf haar job op in de financiële sector om zich ten volle toe te leggen op haar ware passie: koken. Ze ontwikkelde een eigen stijl, waarbij ze origineel gebrachte klassiekers afwisselt met eigenzinnige seizoensgebonden creaties. Fée voorziet de gepaste wereldwijnen erbij. Of je kan je eigen wijntje meebrengen volgens het kurkrechtsysteem. Sinds 2015 kan je ook overnachten in een van de drie kamers die ze als B&D (Bed & Dine, zoals ze het zelf noemen) ingericht hebben in het pand. Over een thuisgevoel gesproken!

Cachet de Cire, Guldensporenlei 23, 2300 Turnhout. www.cachetdecire.be.

Eigenzinnige eetkamer

Eetkamer à l'infintiste is al enkele jaren een gevestigde waarde in Antwerpen. Gastheer en chef Marc runt zijn huiskamerrestaurant op zijn eentje volgens eigen uniek concept: je mag jezelf namelijk bedienen van drank, enkele plakjes brood afsnijden, olijfolie nemen en na de maaltijd je eigen thee of koffie zetten. Op tafel liggen pen, papier en rekenmachine om achteraf zelf de rekening te maken. Lekker ongedwongen, en het geeft Marc de tijd om zich bezig te houden met zijn eigenzinnige, creatieve gerechten. Voor 45 euro heb je een menu met vlees of vis in de hoofdrol. Wie helemaal gewonnen is voor het concept en snel wil reserveren, is eraan voor de moeite: à l'infintiste is al helemaal volgeboekt tot augustus 2017! Maar gelukkig komen er af en toe wel eens plaatsjes vrij, dus hou de Facebookpagina in de gaten.

Eetkamer à l'infintiste, Kasteelpleinstraat 6, 2000 Antwerpen. www.alinfintiste.be.

Familierestaurant

pur sang

Het concept 'huiskamerrestaurant' is een breed uitgerekt begrip. Bij 't Gerust Geweten in Geel geven vader Staf, zoon Jan en vennoot Kobe een geheel eigen invulling aan het concept: in hun huis, een langgevelhoeve uit 1890, kan je er met familie en vrienden terecht voor een lunch of diner, helemaal aangepast aan je eigen wensen en noden. De woonkamer in Franse kasteelstijl biedt de nodige rust en privacy voor jouw gezelschap. Bij mooi weer staan de deuren naar de prachtige tuin wagenwijd open. Je bepaalt op voorhand samen het menu, de kok gaat aan de slag met dagverse producten, sommige groenten en kruiden komen uit eigen tuin. De sommelier zorgt voor aangepaste wijnen, en je bepaalt het tempo volledig zelf. Zo stressvrij kan een familie-uitje zijn.

't Gerust Geweten, Stelen 50, 2440 Geel.

www.gerustgeweten.be.

Thuis weg van huis

Yuna is een vrouw die weet wat ze wil, en na een aantal jaren in de horeca wilde ze in een intiemere sfeer haar eigen ding kunnen doen. In 2005 opende ze haar huiskamerrestaurant De Garderobe. In een gezellig rijhuis in Mortsel kookt ze in haar open keuken voor een beperkt aantal gasten, met een bescheiden kaart. Zo kan je er van op aan dat er met dagverse producten gewerkt wordt. Kiezen kan bijvoorbeeld tussen lamsfilet met quinoasalade van rode biet en granaatappel met ratte op een rozemarijnspiesje of tataki van tonijn met mélange van boontjes en groene asperges. Soms is het er heerlijk rustig, soms gonst het er van de gezellige bedrijvigheid. Bij mooi weer gaat het prachtige terras met vijvertje en vlierbessen- en appelboom open. Een unieke ervaring voor wie even weg wil van het 'gewone', maar ook vooral op zoek is naar een eerlijke, pure keuken in een gezellige thuissfeer.

De Garderobe, Wouwstraat 29, 2640 Mortsel. www.degarderobe.be.

Indrukwekkende

onemanshow

Steven voert in zijn huiskamerrestaurant in Antwerpen een echte onemanshow op: hij ontvangt de gasten, maakt indruk terwijl hij gastronomische hoogstandjes van op zijn zwart AGA-fornuis tovert en brengt alles ook nog eens persoonlijk aan tafel. En vaarwel keuzestress, want Steven kookt enkel één menu voor de lunch en het diner, maar past zich wel aan aan persoonlijke wensen. Reserveren is absoluut noodzakelijk, Puur Personal Cooking is niet echt Antwerpens beste bewaarde geheim meer...

Puur Personal Cooking, Edward Pecherstraat 51, 2000 Antwerpen. www.puurpersonalcooking.be.

Thuis,

weg van huis