Direct naar artikelinhoud

'Aanslag viseerde toeristen'

Een aanslag met zeker negentien doden en tientallen gewonden in het drukke centrum van Bangkok is volgens experts hoogst uitzonderlijk. Wat de precieze motieven zijn of waarom net die plaats geviseerd werd, blijft voorlopig onduidelijk.

De bom ontplofte gisteravond rond 19 uur lokale tijd in Rotchaprasong, een drukke moderne wijk met grote hotels en drukbezochte winkelcentra. Daar ligt ook de Erawantempel, een hindoeheiligdom waar elke dag duizenden boeddhisten en toeristen naartoe trekken.

Volgens de Thaise defensieminister Prawit Wongsuwon is het geen toeval dat net deze plek getroffen werd. De daders wilden volgens hem vooral "toeristen treffen", om zo "het toerisme en de economie" een slag toe te brengen. "We zullen hen te pakken krijgen", maakte de man zich sterk.

Chinese toeristen

Of de daders echt toeristen viseerden, zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Tot dusver heeft niemand de aanslag opgeëist. Verder wijzen experts erop dat de Thaise hoofdstad geen geschiedenis kent van aanslagen en al zeker niet van die omvang.

"Eén mogelijkheid is dat dit het werk is van de etnische Malay-moslims in het zuiden die zich al meer dan een decennium verzetten tegen de Thaise heerschappij", zegt BBC-defensie- en diplomatiecorrespondent Jonathan Marcus. "Hoewel zij nog nooit een aanslag hebben gepleegd in Bangkok."

Een andere optie volgens de BBC-correspondent is dat de Oeigoeren hier iets mee te maken hebben, de Turkssprekende moslimminderheid in het westen van China. Decennialang al zijn er spanningen tussen de Chinese overheid en de Oeigoeren, vaak gepaard met aanslagen. De Erawantempel is heel erg populair bij Chinese toeristen, wat misschien die link zou kunnen verklaren.

"Vorige maand werden meer dan honderd Oeigoeren gedeporteerd van Thailand naar China, iets wat voor enorm veel verontwaardiging zorgde", gaat Marcus verder. "Maar hoewel je zeker gewelddadige elementen hebt binnen de gemeenschap van Oeigoeren, zou een aanslag zoals deze buiten China op zijn minst ongewoon zijn."

Toch is het niet de eerste keer dit jaar dat Bangkok opgeschrikt wordt door een aanslag. In februari ontploften twee bommen bij een winkelcentrum, al was de impact beduidend kleiner. De twee zelfgemaakte explosieven verwondden toen één man.

Het was de eerste aanslag sinds het leger vorig jaar in mei de macht greep. Dat gebeurde na maanden politieke onrust en hevig verzet tegen de toenmalige premier Thaksin Shinawatra. Tienduizenden mensen gingen toen de straat op, onder impuls van het PDRC, het democratisch hervormingscomité van het volk. Uiteindelijk moest de premier plaats ruimen en kwam in de plaats een militaire junta.

Sindsdien is de politieke situatie in Thailand gespannen, maar tot dusver bleef bloedvergieten uit. Opvallend: het kruispunt waar gisteren een bom ontplofte, was een van de plaatsen waar duizenden manifestanten tijdens die turbulente maanden verzamelden.

Oproep tot kalmte

Het leger heeft opgeroepen tot kalmte en benadrukt dat de aanslag onderzocht wordt. "Ik vraag iedereen kalm te blijven en om geen verwarring in dit land te veroorzaken", aldus woordvoerder Winthai Suvari in een verklaring. "De autoriteiten hebben alles onder controle."