Direct naar artikelinhoud

Sarkozy triomfeert in Franse lokale verkiezingen

De Fransen hebben bij de tweede ronde van de departementsverkiezingen hun president François Hollande massaal afgestraft. Nicolas Sarkozy waant zich al bijna opnieuw president, Le Pen bleef onder de verwachtingen.

Frankrijk kleurt opnieuw blauw. Tot 70 van de 101 Franse departementen zouden in handen van de UMP komen, de rechtse partij van Nicolas Sarkozy. "De leugen, de ontkenning en de onmacht zijn vanavond door de Fransen verworpen", verklaarde de oud-president. "De hoop is herboren. De weg zal lang zijn en moeilijk, maar de verandering is onderweg, en niets zal die tegenhouden."

Opvallend was dat Sarkozy zich expliciet richtte tot president François Hollande, terwijl in de campagne premier Manuel Valls de eerste viool bij de socialisten speelde. Het is emblematisch voor Sarkozy's ultieme ambitie: Hollande in 2017 uit het Elysée kegelen. De eerste horde daartoe, deze departementsverkiezingen, heeft Sarkozy alvast gezwind genomen.

De UMP was - samen met het centrumrechtse UDI - ook al de grote winnaar van de eerste ronde, die vorige week plaatsvond. Zoals dat wel vaker het geval is, werden gisteren de toen waargenomen tendensen alleen maar versterkt.

De PS, die redelijk stand leek te houden, speelt uiteindelijk zo'n 30 departementen kwijt - de helft van waar ze aan de macht waren - waaronder het departement van Hollande zelf (Corrèze) en hun bastion Nord. Bij het ter perse gaan was de volledige uitslag nog niet bekend, maar wellicht zal na gisterenavond minder dan één derde van de Franse departementen door de socialisten bestuurd worden.

Mijlpaal

"De Fransen hebben gesproken, en we hebben de boodschap begrepen", reageerde premier Manuel Valls (PS), die niet aangaf zijn ontslag te overwegen. "We zullen beantwoorden aan hun eis om het beter te doen."

Net zoals in de eerste ronde deed het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen het minder goed dan verwacht. Het FN hoopte twee departementen binnen te halen (Aisne en Vaucluse), maar gisterenavond zag het er niet naar uit dat dat zou lukken.

Toch zijn deze departementsverkiezingen een mijlpaal voor het FN, omdat het zich verder lokaal verankert en van één naar een honderdtal departementale zitjes gaat. "Een duurzame omwenteling van ons politiek landschap, waaruit iedereen lessen moet trekken", aldus premier Valls.