Direct naar artikelinhoud

Extreem-rechtse hulde aan 'martelaar voor de vrede' Rudolf Hess

Het stadje Wunsiedel is waar bedevaartsoord voor binnen- en buitenlandse neonazi's

Duitse burgemeester betoogt tegen neonazi's

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

De Duitse politie heeft zaterdag meer dan honderd personen opgepakt in de marge van een neonazistische manifestatie in Wunsiedel. Aan de optocht namen ongeveer 4.000 neonazi's deel die hulde brachten aan de voormalige nazi-leider Rudolf Hess. De burgemeester en gemeenteraadsleden van het Beierse stadje organiseerden persoonlijk de tegenbetoging.

Tientallen gearresteerden tot de extreem-rechtse beweging en droegen verboden nazi-kentekens of wapens. De politie had aanzienlijke middelen ingezet voor de manifestatie, maar kwam in een paradoxe situatie terecht omdat niemand minder dan de burgemeester ging tegenbetogen, samen met enkele honderden van zijn burgers.

De toestand raakte even gespannen toen de burgemeester van Wunsiedel, gemeenteraadsleden en inwoners van de gemeenten een sit-in organiseerden om de manifestatie te blokkeren. De hele zaak verliep uiteindelijk zonder al te grote incidenten, maar de politie wist op een bepaald moment niet goed wat ze moest doen.

De burgemeester is namelijk de chef van de politie. Moesten de agenten dan hun eigen baas oppakken als de tegenbetogers incidenten zouden uitlokken? Zo ver kwam het niet en de burgemeester werd door zijn burgers als een held gevierd. Karl-Willi Beck behoort nochtans tot de rechts-conservatieve CSU, de Beierse vleugel van de Duitse christen-democraten.

Maar hij en de burgers van Wunsiedel zijn het beu dat hun stad al sinds jaren misbruikt wordt als bedevaartsoord voor neonazi's. Ook dit jaar waren ze weer naar de rechtbank getrokken om de betoging te laten verbieden, maar ze vingen bot. Een Beierse rechter vond dat die neonazi's best mochten defileren in naam van de vrije meningsuiting en het recht op betogen.

Sommigen droegen borden met de kop van hun idool erop en de slogan 'Martelaar voor de vrede, Rudolf Hess, vermoord op 17 augustus 1987 na 46 jaar geallieerde kerkerhechtenis'. Hess werd tijdens de naoorlogse processen tegen oorlogsmisdaden in Neurenberg tot levenslang veroordeeld en opgesloten in de Spandau-gevangenis in Berlijn, waar hij op het einde van zijn leven nog de enige gevangene was.

De plaatsvervanger van Hitler pleegde in 1987 op 93-jarige leeftijd zelfmoord en werd in Wunsiedel begraven. Sindsdien is het rustige stadje een bedevaartsoord geworden voor binnen- en buitenlandse extreem-rechtse en neonazistische organisaties, tot ongenoegen van inwoners en gemeenteraad.

(FS)