Direct naar artikelinhoud

Frankrijk blijft wereldwijd topbestemming

Internationaal toerisme zit weer in de lift

Het internationale toerisme zit weer een beetje in de lift, zegt de internationale industriegroep World Tourism Organisation. De contouren van die evolutie waren al te zien eind 2003, maar nieuwe cijfers van de organisatie bevestigen de trend. Het internationale toerisme is in 2003 goed geweest voor een totale omzet van 514 miljard dollar, ongeveer 40 miljard beter dan in 2002, terwijl het aantal aankomsten door toeristen met slechts 1,2 procent is gedaald. Dat laatste is vooral door toedoen van tegenvallend toerisme naar Aziatische landen (-9,3 procent) en het Amerikaanse continent (-2,1 procent). Het aantal reizigers dat andere wereldwijde bestemmingen aandeed, onder meer in het Midden-Oosten, is gestegen.

Cijfers voor de eerste maanden van 2004 vertonen opnieuw een opwaartse trend. "De reiziger en de industrie hebben er opnieuw vertrouwen in, en de toeristische sector is goed op weg naar een robuuste heropleving in 2004", zegt market intelligence-baas Augusto Huéscar van de World Tourism Organisation. "Natuurlijk zijn er nog onzekerheden, zoals de dreiging van nieuwe terroristische aanvallen en de hoge energieprijzen, maar dat blijkt het toerisme op dit moment niet te raken."

De tien belangrijkste reismarkten blijken nog altijd goed te zijn voor ongeveer de helft van de wereldwijde omzet. De toppositie wordt nog steeds gedragen door Frankrijk, dat in 2003 ongeveer 75 miljoen reizigers accommodeerde en 36,6 miljard dollar uit hun zakken joeg. Zowel in aantal aankomsten als in verdiensten zag Frankrijk nochtans een lichte daling. Tweede in de rangschikking blijft Spanje. Dat zag, met 52,5 miljoen reizigers, wel een lichte stijging, en verdiende er 41,7 miljard dollar aan. De derde plaats in het aantal aankomsten was voor de Verenigde Staten, dat 40,4 miljoen toeristen zag binnenkomen en er het meest van allemaal aan verdiende: 65,1 miljard dollar, wat evenwel een daling is met 2,1 procent. Ook in China, Mexico en Canada ging het binnenkomende toerisme achteruit. De landen in de toptien die een stijging gewaarwerden, zijn Spanje, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Duitsland. (RMe)