Direct naar artikelinhoud

'Ruzie met Luxemburg in de maak'

België zet Luxemburg op de lijst van belastingparadijzen. Door die beslissing moeten Belgische bedrijven transacties boven 100.000 euro met dat land aangeven. 'Dit gaat diplomatieke miserie geven.'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verstuurt eerstdaags een omzendbrief waarin Luxemburg opgenomen staat als belastingparadijs. Die beslissing betekent dat Belgische vennootschappen financiële transacties van minimaal 100.000 euro voortaan aan de Belgische fiscus moeten aangeven. Een ingrijpende beslissing, aangezien heel veel Belgische bedrijven in Luxemburg zitten of er financiële transacties mee doen. De tegenpartij hoeft zelfs niet effectief gevestigd te zijn in Luxemburg. Het volstaat dat het geld gestort wordt op een Luxemburgse rekening.

De omzendbrief die minister Van Overtveldt uitstuurt, is de toepassing van een Belgische wet uit 2010. Die zegt dat landen die meer dan één jaar op de OESO-lijst van belastingparadijzen staan ook als dusdanig door ons land moeten worden erkend. Luxemburg, dat sinds november 2013 op de OESO-lijst staat, is in dat geval. OESO, dat dit jaar nog met een nieuwe lijst op de proppen komt, plaatst landen op de lijst van belastingparadijzen als ze volgens de internationale organisatie niet transparant genoeg zijn en niet afdoende bankinformatie uitwisselen.

"Het is opmerkelijk dat België overstag gaat", zegt fiscaal expert Michel Maus. "Het is nooit de bedoeling geweest van de Belgische wet om een Europese lidstaat als belastingparadijs te catalogiseren, maar het gebeurt nu toch. Dat is op zich al straf. Ik vrees dat de beslissing België diplomatieke miserie met Luxemburg gaat opleveren.

"Luxemburg zal zich verdedigen door te zeggen dat de OESO-lijst dateert van voor Lux Leaks en dat het intussen België zijn rulings heeft overhandigd. Net nu het land transparanter wordt, plaatst België het op een lijst met belastingparadijzen. Maar voor de strijd tegen fiscale fraude is het een stap voorwaarts. De fiscus krijgt een veel beter zicht op het financiële verkeer naar Luxemburg."

Grote impact

Voor Belgische bedrijven heeft de beslissing potentieel een grote impact. Zeker voor de financiële sector in ons land. Luxemburg is niet alleen een buurland, maar ook een belangrijk financieel centrum. In de praktijk brengt de beslissing een hoop administratieve rompslomp met zich mee. Praktisch elke transactie moet nu bijgehouden en aangegeven worden op de aangifte voor de vennootschapsbelasting.

Wanneer bedrijven dat niet doen, kunnen ze de betalingen die ze in Luxemburg gedaan hebben, niet langer als kosten inbrengen, zoals nu het geval is. Dat betekent dat ze op het bedrag in kwestie 34 procent in plaats van 0 procent belasting moeten betalen.

Logische maatregel

Dirk Van der Maelen (sp.a) interpelleerde minister Van Overtveldt in maart in de Kamer over de mogelijke komst van de omzendbrief. De minister schiep bij die gelegenheid geen duidelijkheid. Hij liet weten dat Luxemburg argumenteerde dat het niet langer op de lijst thuishoort en dat zijn administratie die argumenten zou bekijken. Nu moet Luxemburg dus wel degelijk op de lijst gezet worden. "Van Overtveldt heeft geprobeerd Luxemburg te ontzien, maar dat is niet gelukt", aldus Van der Maelen.

Minister Johan Van Overtveldt reageerde gisteren vanuit de VS: "Luxemburg doet heel wat inspanningen om de transparantie te verhogen. Maar ons land wil zich inschrijven in de OESO-richtlijnen inzake transparantie. Deze maatregel is daar een logisch gevolg van. Op basis van de huidige situatie en juridische afwegingen kan mijn administratie niet anders dan Luxemburg in de lijst op te nemen. We zullen kijken hoe de situatie in Luxemburg zich verder ontwikkelt."

14-15