Direct naar artikelinhoud

IS pleegt aanslag op drukke markt in Bagdad

Zeker 76 mensen zijn omgekomen door een bomaanslag op een markt in Sadr City, een sjiitische wijk in de hoofdstad Bagdad. Tweehonderd anderen raakten gewond. IS heeft de aanslag opgeëist.

"Een koelwagen vol explosieven werd rond 6 uur 's ochtends opgeblazen op de Jamila markt", zei politieagent Muhsin al-Saedi tegen persagentschap Reuters. "Veel mensen zijn gedood en lichaamsdelen kwamen op nabijgelegen gebouwen terecht."

"Minstens 25 mensen zijn nog vermist", gaf een verantwoordelijke van de politie nog mee. Hulpverleners zijn nog op zoek naar overlevenden in het puin.

Donderdag is een drukke marktdag in Bagdad, omdat mensen vanuit de provincie dan hun spullen komen kopen en verkopen. De Jamila-markt is de bekendste groente- en fruitmarkt in Bagdad.

Het soennitische IS heeft vaker aanslagen gepleegd in Sadr City, een enorme sjiitische wijk in het noordoosten van de Iraakse hoofdstad. De aanslag van donderdag is een van de grootste sinds premier Abadi aan de macht is gekomen, nu een jaar geleden. In een persbericht juicht IS een "heilige operatie" toe, "die de soldaten van IS de kans heeft gegeven een bomvrachtwagen te laten ontploffen".

Al-Bayaa

Een maand geleden was Bagdad ook al het doelwit van een grote bomaanslag. Op een drukke markt kwamen toen zeker twintig mensen om. De aanslagplegers hadden een auto opgeblazen in de overwegend sjiitische wijk Al-Bayaa in het zuidwesten van de stad.

Een aantal dagen voor die aanslag had een IS-strijder zichzelf met drie ton aan explosieven opgeblazen op een plein in het plaatsje Khan Bani Saad, ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Bagdad. Hierbij kwamen 115 mensen om het leven. Meer dan 170 mensen raakten gewond. Het was een van de bloedigste aanslagen in Irak van het afgelopen decennium.