Direct naar artikelinhoud

Duitsland annuleert levering aan Rusland

Duitsland draait Poetin de duimschroeven aan. Het annuleert de lopende levering van een gevechtsoefencentrum aan Rusland, waarin soldaten virtueel opgeleid zouden worden voor reële gevechtssituaties. Met de beslissing gaat Berlijn verder dan de sancties die de Europese Unie vorige week uitvaardigde naar aanleiding van de crisis in Oekraïne. Met de levering van het gevechtscentrum is een bedrag van 120 miljoen euro gemoeid, meldt The Financial Times.

De EU legde vorige week een moratorium op voor militaire leveringen aan Rusland, maar alleen voor toekomstige, en niet voor lopende contracten. Die beperking kwam er omdat Frankrijk voor Rusland twee vliegdekschepen voor helikopters aan het bouwen is, ten belope van 1,2 miljard euro. De Duitse levering aan Rusland kon daardoor probleemloos doorgaan, maar Berlijn besloot om ze definitief te annuleren, ook al is een deel van het materiaal al geleverd en betaald.

In de Süddeutsche Zeitung zegt vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) dat de levering van een gevechtscentrum het risico op uitbreiding van het conflict in Oekraïne kan vergroten, wat volgens hem niet te verantwoorden is. "Het gaat om mensenlevens, niet om geld."