Direct naar artikelinhoud

76 jaar oude Superman-strip op eBay

In 1938 betaalde je er tien dollarcent voor, maar wie nu een kopie van het allereerste Superman-album wil, zal er een paar miljoen dollar voor moeten ophoesten. Het zeldzame album wordt vanaf 14 augustus geveild op eBay.

Action Comics #1 betekende het debuut van Superman in stripvorm. Van de strip zijn er wellicht nog een vijftig- à honderdtal exemplaren over, maar deze verkeert in een prima conditie. "De strip oogt alsof ie net uit de winkel komt," zegt Paul Litch van Certified Guaranty Company. "Hij is soepel, de kleuren zijn diep en rijk en de kwaliteit van de witte pagina's is ongelooflijk voor een 76 jaar oud boek."

De strip is nu nog eigendom van Darran Adams. "Ik hoop dat de nieuwe eigenaar er net zo veel van zal kunnen genieten als ik," verklaarde hij in een videoboodschap op eBay. "Ik zou graag hebben dat een museum de strip koopt, zodat iedereen hem kan zien."

Dan zal het wel een museum met diepe zakken moeten zijn. Een andere kopie van de strip werd in 2011 al verkocht voor 2,16 miljoen dollar (1,6 miljoen euro). Adams zal een deel van de opbrengst schenken aan de Christopher & Dana Reeve Foundation. Ex-superman Reeve raakte in 1995 verlamd nadat hij van een paard viel. Hij overleed in 2004.