Direct naar artikelinhoud

Wallonië: linkse regering, fors besparen

PS en cdH hebben een akkoord afgesloten om samen Wallonië te besturen. De bestrijding van de jongerenwerkloosheid is prioriteit nummer één. Al moet de oranje-rode coalitie ook stevig besparen.

PS-voorman Paul Magnette is duidelijk: "De volgende jaren worden niet gemakkelijk." Wallonië kijkt tegen een besparingsoperatie aan van ruim een miljard euro. Magnette belooft wel dat er geen enkele belasting zal bijkomen op bedrijven of gezinnen.

Er zal daarentegen gesnoeid worden in de instellingen en het ambtenarenkorps. Per vijf ambtenaren die op pensioen gaan, wordt er maar één vervangen. Vanaf 2017 wordt dat één op de drie. De begroting zou tegen 2018 in evenwicht moeten zijn.

Net als Vlaanderen krijgt Wallonië er nieuwe bevoegdheden bij door de zesde staatshervorming. De oranje-rode ploeg speelt daarmee op veilig. Aan de woonbonus wordt niet geraakt. De lopende contracten worden gerespecteerd. Er is een afspraak om een nieuw mechanisme te onderzoeken, maar die hervorming lijkt niet voor morgen. Ook aan de kinderbijslag wordt niet gesleuteld.

Op economisch vlak wil de Waalse regering het bestaande Marshallpan, een economisch relanceplan, een impuls geven. Kmo's krijgen fiscale stimuli om te investeren en te innoveren. Net zoals in Brussel wordt de bestrijding van de jongerenwerkloosheid een van de belangrijkste werven van de nieuwe coalitie. Ten zuiden van de taalgrens vindt bijna een op drie jongeren geen werk. Er komt een vrijstelling van sociale bijdragen voor de aanwerving van laaggeschoolde jongeren. Schoolverlaters die langer dan achttien maanden na afstuderen nog geen werk hebben, zullen een job, stage of opleiding aangeboden krijgen.

750 extra leraren

In het onderwijs worden een aantal stappen gezet. Zo wordt er een oriënteringsproef ingevoerd voor scholieren in het middelbaar, zodat ze de juiste studiekeuze maken aan de universiteit of de hogeschool. Er zullen ook 750 extra leraren bijkomen. In de kinderopvang zouden er minstens 7.000 plekken worden vrijgemaakt. De regering mikt ook op 6.000 extra sociale woningen.

Beide partijen houden dit weekend een congres om het nieuwe regeerakkoord te laten goedkeuren door hun achterban. De militanten van cdH verzamelen vandaag, de socialisten morgen. Zonder ongelukken wordt het akkoord makkelijk goedgekeurd.

Magnette wordt getipt als de volgende Waalse minister-president. Hij is momenteel plaatsvervangend voorzitter van de PS, aangezien Elio Di Rupo premier in lopende zaken blijft.