Direct naar artikelinhoud

Enschede voor gevorderden

rammstein

Goed nieuws komt vaak uit onverwachte hoeken, en dat was zaterdag in Werchter niet anders. Na een matte, vrij kleurloze festivaldag zorgde het Oost-Duitse metalgezelschap Rammstein eindelijk voor vuurwerk op het podium. Letterlijk zelfs, want ook al heeft de groep intussen genoeg hits achter de hand om er een volledig optreden mee te vullen, toch is het succes van het vijftal in grote mate toe te schrijven aan de ronduit verbluffende liveshows. Die passen in een uitgekiend totaalconcept waarbij over het futielste detail werd nagedacht.

Een optreden van Rammstein valt nergens anders mee te vergelijken, houdt het midden tussen een metalconcert, 1984 van George Orwell, een bloederige horrorfilm als Return Of The Living Dead en de ontploffende vuurwerkfabriek in Enschede. De set begon tamelijk indrukwekkend met 'Mein Herz Brennt'. Till Lindemann werd letterlijk uit zijn doodskist gekatapulteerd en zong alsof hij zijn stembanden de afgelopen dagen in gloeiend pek te weken had gelegd.

Het is perfect mogelijk dat Schneider thuis een vrolijke intellectueel is die vrijelijk uit het verzameld werk van Franz Kafka citeert, maar zodra er een podium in de buurt komt, verwildert zijn blik en lijkt het of elke emotie op retraite wordt gestuurd. Met uitzondering van de psychiatrische patiënt achter de keyboards zagen alle groepsleden eruit alsof ze net een bomaanslag in een concentratiekamp hadden overleefd.

En de Birkenau-blues van Rammstein sloeg aan. Het jonge volkje brulde nummers als 'Rein Raus' en 'Links 2 3 4' mee met het soort fanatisme dat je meteen een idee gaf van hoe de Duitse Hitler-Jugend destijds in de val was gelopen. Op dat vlak vielen er dus wat kanttekeningen te maken, maar dat deed verder niets af aan het concert zelf. De songs - doorgaans opgebouwd uit industriële samples, loodzware gitaren en onheilspellende drums - bleven zonder uitzondering overeind, en de show waarbij de zanger zichzelf in brand stak, de keyboardspeler met een kunstpenis anaal genomen werd en er voortdurend met vuurwerk en vlammenwerpers werd geëxperimenteerd, was om duimen en vingers bij af te likken. (BS)