Direct naar artikelinhoud

Logeer eens ín een berg

Een thermaalbad zette het Zwitserse bergdorp Vals op de toeristische kaart. In 2009 kreeg het een opvallende buurman. Villa Vals werd in de bergwand gebouwd, om het uitzicht van de badgasten niet te verstoren.

Diep in het ongerepte Valsertal in de Zwitserse Alpen haalt de architectuurliefhebber zijn hart op. Therme Vals, een meesterwerk uit de jaren 90 van architect Peter Zumthor, springt meteen in het oog, terwijl Villa Vals zich schuilhoudt in de berg. De unieke vakantiewoning is een ontwerp van Bjarne Mastenbroek en Christian Müller van de Nederlandse architectenbureaus SeARCH en CMA. Hun plan was om de villa totaal te integreren in het landschap, om de ongerepte natuur geen geweld aan te doen. Daarom is de toegang tot de villa alleen mogelijk via een naburige houten schuur, door een ondergrondse tunnel die door de bergwand loopt. Het gevelvlak van de woning is licht hellend geplaatst, waardoor het zicht op het berglandschap aan de overkant van de vallei wordt geaccentueerd.

Het huis, ongeveer 160 vierkante meter groot, is geheel in de bergwand ingegraven. Het biedt plaats aan tien personen (maximaal twaalf indien met minimaal vier kleine kinderen) en is omgeven door een zonnige, grote tuin met veel privacy. Een grote glazen pui komt uit op een terras en biedt een spectaculair uitzicht op groene weiden - sneeuwhellingen in de winter - en bergtoppen. De woning telt zes kamers en een schuur op 1.300 vierkante meter eigen grond. Woonkamer, woonkeuken en bibliotheek annex slaapkamer met eigen badkamer liggen alle aan het terras. Op de eerste verdieping bevinden zich nog drie ruime slaapkamers. Alle slaapkamers hebben een kingsize bed (180x210 cm) en een eigen badkamer met ligbad en/of douche. Een van de kamers is ingericht als televisiekamer en herbergt nog een dubbele bedstede met twee extra bedden (130x210 cm). Dit is een ideale familie- of kinderkamer. De inkomhal heeft verwarmde skischoenhouders en kleding kan hier worden opgeslagen en gedroogd.

Villa Vals is vrijwel geheel ingericht met moderne ontwerpen van Nederlandse bodem. Borden, bekers, vazen en lampen zijn bijvoorbeeld van Hella Jongerius, banken, plaids en kussens van Scholten & Baijings. Er is glaswerk van Aldo Bakker, er staan lampen van Marcel Wanders en er liggen tapijten van Claudy Jongstra. Ook belangrijk: de woning is energiezuinig en verbruikt geen fossiele brandstoffen. Ze wordt door groene stroom van de nabijgelegen stuwdam verwarmd en geventileerd.

Met de Therme Vals pal naast de deur komen liefhebbers van wellness snel aan hun trekken, maar ook op culinair vlak scoort het dorp, met meer dan twintig eetgelegenheden op een populatie van ongeveer duizend, uitstekend.

Fervente skiërs en snowboarders vinden in het sneeuwzekere Vals dan weer vijf liftfaciliteiten op de Dachberg, met afdalingen van 3.000 meter tot het dalstation op 1.250 meter.

Omdat Vals nogal afgelegen is, zijn er geen lange wachttijden voor de liften of bij afdalingen. Tijdens de zomermaanden trekken vooral wandelaars, fietsers, bergbeklimmers, kajakkers en rafters naar het gebied.

De bergen op hun best

Je zult moeilijk een reiziger vinden die anders beweert: een mooi natuuruitzicht is altijd een pluspunt. Een groot pluspunt, als je er van 's ochtends tot 's avonds van kunt genieten. Sebastiaan Bedaux is reisjournalist en auteur van onze wekelijkse rubriek Weg en Weer (p. 60). Hij selecteerde voor zijn boek Mountain View 32 prachtige vakantiehuisjes over de hele wereld. Enige vereiste? De huisjes moesten in berggebied liggen en te huur zijn, zodat wilde dromen ook werkelijkheid kunnen worden. Ook dit huis komt aan bod in het boek.

Mountain View werd uitgegeven bij Lannoo en kost 34,99 euro

VILLA VALS

Gelegen in het Zwitserse Vals, vlak bij het thermaalbad / ontworpen door architectenbureau
SeaRCH en CMA / er is plaats voor 10 volwassenen, het is te huur vanaf 300 euro per nacht / meer info via villavals.ch

Cocooning

Een ruwe bolster van stenen en beton vormt de perfecte cocon voor speelse kandelaars, zachte sofa's en uitnodigende tafels. Steek de haard al maar aan.

Hanglamp Merci.com 140 euro

Fruitschaal Alessi vanaf 51 euro

Kandelaar Moooi design vanaf 342 euro

Tafel Jeremy Pitts 4.230 euro

Badkuip DutchtubWeltevree.nl 5.495 euro