Direct naar artikelinhoud

Oude Greipel versus jong dynamiet

In principe wordt vandaag gesprint om de eerste roze trui. De goede oude André Greipel (34) wordt daarbij uitgedaagd door het jonge geweld Fernando Gaviria (22) en Caleb Ewan (22).

Geen Mark Cavendish of Marcel Kittel. Ook geen Peter Sagan of Alexander Kristoff. Dat maakt van André Greipel met voorsprong de meest gereputeerde sprinter in de Giro. De Duitser won in 2008 zijn eerste rit, vorig jaar won hij er drie. Zijn totaalteller staat op zes. "Ook dit jaar is een ritzege het doel", zegt hij. "Op papier zijn er zes sprintetappes, maar één rit winnen in een grote ronde is al een sterke prestatie."

Greipel heeft het verleden en zijn palmares dat voor hem pleiten, maar hoeveel is dat straks waard? De kopman van Lotto-Soudal staat voor een heel nieuwe uitdaging. Zijn grote concurrenten in deze Giro zijn twee piepjonge kerels: de Colombiaan Fernando Gaviria van QuickStep en de Australiër Caleb Ewan van Orica-Scott.

"Ik ga knokken voor elke kans, maar deze Giro wordt een leerproces", zegt Gaviria. "Dit is mijn allereerste grote ronde en dat geeft wat meer druk. Ik zet een stap in het onbekende." Maar dus niet zonder ambitie. Gaviria gaat op zoek naar revanche voor een tegenvallend voorjaar. "Ik wil een rit winnen. Dat is ook wat van mij wordt verwacht in de ploeg."

Caleb Ewan staat voor de ronde van de bevestiging. Hij debuteerde twee jaar geleden in de Vuelta en won er een rit. Na tien etappes gaf hij op. Ook de Giro 2016 reed hij niet uit. "Ja, ik ben in staat om Greipel te kloppen", zegt hij. "Ik ben weer wat ouder, sneller en krachtiger geworden. Sprinters krijgen niet vaak de kans om de leiderstrui te dragen in een grote ronde en dus heb ik de openingsrit aangestipt. Ik denk dat die roze trui me zou staan."

Giro d'Italia Elke dag live op Eurosport