Direct naar artikelinhoud

Messi nu ook God in Argentinië

Een onemanshow. Een pièce de résistance. Met de hattrick waarmee Lionel Messi Argentinië dinsdagnacht naar het WK leidde, is de 'Messidependencia' na Catalonië nu eindelijk ook in Argentinië compleet.

Het is alleen nog wachten op de officiële heiligverklaring van Lionel Messi door de Argentijnse paus Franciscus - dat volgt misschien, mocht Messi het WK in Rusland winnen. Hoe dan ook, Argentinië greep dinsdagnacht zijn laatste kans op een rechtstreeks WK-ticket met een 1-3-zege op Ecuador. Op het scorebord prijkte drie keer Zijn Naam: Messi, Messi, Messi. Hij behoedde zijn land zo voor een mogelijk trauma, want na amper één minuut stond Ecuador al op voorsprong. Ook de andere uitslagen - Chili verloor en Peru-Colombia was 1-1 - speelde in de kaart van Argentinië om play-offs te vermijden.

De meester staat op

Messi's hattrick was de exponent van een armoedige campagne waarin Argentinië met dank aan de Barça-ster door het oog van de naald is gekropen. Net wanneer de nood het hoogst was, is de meester opgestaan. Met zeven goals in de tien kwalificatiematchen waarin hij in actie kwam, schoot Messi zichzelf en zijn geboorteland vrijwel eigenhandig dan toch naar het WK.

Na zijn exploot lijkt Messi eindelijk de harten van het Argentijnse volk te veroveren. Vaak bekritiseerd, zelfs weggehoond door Maradona-adepten, was de vijfvoudige Gouden Bal-winnaar tot voor deze campagne zelden of nooit beslissend voor zijn natie. Zijn 61 goals in 122 interlands voor de Albiceleste staan in schril contrast met zijn 360 goals in 369 wedstrijden bij FC Barcelona, voor wie hij in twee Champions League-finales en acht van zijn 22 gespeelde Clasico's tegen Real Madrid bepalend was.

Messi is dan wel God in Barcelona, behoort samen met Ronaldo tot de besten op aarde, maar wordt in eigen land geenszins bejubeld als Diego Maradona, die Argentinië in 1986 wél een wereldbeker schonk. Het dreef de kleine Barça-ster vorig jaar nog tot wanhoop toen hij na zijn vierde verloren finale op een groot toernooi - tegen Chili in de Copa America - zijn afscheid van het internationale voetbal aankondigde. Twee maanden later al keerde hij terug om deze week uiteindelijk een schokgolf door het voetbalgekke Argentinië te jagen, daar waar zelfs Carlos Tévez het voorbije decennium groter aanzien genoot dan Messi.

Nu de 'Messidependencia' van de Argentijnen een hoogtepunt heeft bereikt, is de vraag of de nieuwe nummer 10 van de Albiceleste ook in Rusland zal schitteren. De jacht op Maradona is deze week alvast definitief ingezet.