Direct naar artikelinhoud

Laatste kans voor Waseige op succes

In alles-of-nietswedstrijden heeft België onder bondscoach Robert Waseige geen al te beste reputatie opgebouwd: zowel op Euro 2000 tegen Turkije als in Kroatië voor het WK liep het faliekant af. Vanavond volgt een derde en ultieme kans op eerherstel: de Rode Duivels verdedigen in Praag tegen Tsjechië de zaterdag verworven 1-0-voorsprong. Succes betekent de zesde WK-kwalificatie op rij. Zo niet dreigt de depressie.

Praag

Van onze verslaggever ter plaatse

Bart Fieremans

Op het centrale marktplein in Praag (Staromestske namesty), waar toeristen zich vergapen aan het grote astronomische uurwerk aan het oude stadhuis, bevindt zich ook het huis waar de beroemde Tsjechische auteur Franz Kafka gewoond heeft. Een van zijn meesterwerken heet Het Proces. Die titel kan ook dienen om het belang van de wedstrijd voor de Rode Duivels in Praag uit te drukken: van winst of verlies hangt ook het proces van het Belgische voetbal af.

De gigantische inzet roept de wedstrijd al bijna op voorhand uit tot een thriller. De ontspannen houding van de Rode Duivels in het begin van de week heeft ook plaatsgemaakt voor doodserieuze blikken. Een pittige training gisterenavond in het Letna-stadion van Sparta Praag betekende de laatste troepenschouw voor Robert Waseige. Hij had er al eerder geen geheim van gemaakt te willen starten met hetzelfde basiselftal van vorige zaterdag, alleen de tijdens die wedstrijd licht geblesseerde Eric Van Meir behoorde nog tot de twijfelgevallen.

Voor Van Meir ziet het er trouwens niet al te best uit: gisteren haakte hij tijdens de training af. Pijn aan de hamstrings belette hem voluit te bewegen. 's Morgens bij de afreis naar Praag was hij nog optimistisch over zijn speelkansen, 's avonds overheerste pessimisme. "Ik geef me nog 50 procent kans", zei hij, zichtbaar ontgoocheld. Ook de return van de beslissende barrage tegen Ierland voor het WK '98 had hij al geblesseerd moeten missen. Van Meir: "Ik geef de hoop nog niet op, maar ik moet eerlijk zijn tegenover de ploeg. Niemand heeft er baat bij als ik niet honderd procent fit ben." Waseige hakte de knoop vandaag door, Glen De Boeck houdt zich alvast paraat.

Op de precieze veldbezetting van België wilde Waseige niet te diep ingaan, omdat hij ook nog niet wist met hoeveel spitsen en welke tactiek Tsjechië zou aantreden. Daarvan hangt ook af hoeveel offensieve vrijheid de flankspelers Eric Deflandre en Bart Goor zullen krijgen. En dan is er nog het onvoorspelbare verloop van de wedstrijd zelf die ingrepen kan wettigen. Vooral daarin heeft België in het verleden in cruciale wedstrijden al eens gefaald.

Zo lag een te grote aanvallende naïviteit bij een 0-1-stand tegen Turkije mee aan de basis van de afgang op Euro 2000. En door verdedigend angsthazenvoetbal liep het mis in de WK-kwalificatiewedstrijd in Kroatië. Na het thuisdoelpunt bleek België op geen enkel moment bij machte de boel nog om te gooien. In de keuze tussen aanvallen en verdedigen hoopt Waseige dat zijn spelers nu de gulden middenweg vinden: strak verdedigen omdat sterke Tsjechische druk te verwachten is, maar de handrem mag niet te zeer opstaan. België moet steeds lonken naar dat bevrijdende doelpunt, dat Tsjechië zou verplichten om drie keer te scoren. Waseige: "Als deze groep de juiste lessen uit het verleden getrokken heeft, dan hebben we nu betere wapens."

Voor alle zekerheid hebben de Rode Duivels deze week duchtig op strafschoppen getraind. Staat het na 90 minuten 1-0 voor Tsjechië, dan valt de beslissing ofwel door een golden goal in de verlengingen of van op de strafschopstip. Spanning verzekerd. Waseige hoopt dat het niet zover komt. Wesley Sonck zou hem een handje kunnen helpen. Als puntaanvaller is er op hem grote hoop gevestigd. In voetbaltermen heet het dat hij zich onsterfelijk kan maken. Sonck: "Maar daar denk ik niet aan. Ik droom van het WK, niet van een goal. Maar als ik net als zaterdag twee halve kansen krijg, mag er nu best eentje binnen gaan."

En dan is er nog het 'geheime wapen'. Marc Wilmots start op de bank, maar mocht het vanavond niet goed lopen voor de Belgen, dan zou het sterk verbazen als Waseige zijn generaal en symbool van het huidige Belgische karaktervoetbal niet meteen het veld in jaagt. De Tsjechische bondscoach Chovanec gaat er zelfs vanuit dat Wilmots aan de aftrap komt.

Speelkansen Eric Van Meir zijn klein na aanhoudende last aan hamstrings