Direct naar artikelinhoud

'Achtergelaten trucks bewijzen sociale dumping'

Oost-Europese truckers gaan voor kerst massaal naar huis, maar hun vrachtwagen laten ze achter. In Opglabbeek staan er op een wei 300 geparkeerd. 'Hét bewijs van sociale dumping', zegt de transportvakbond.

Het fenomeen is bij transportvakbond BTB al langer bekend. In ons land rijden honderden Oost-Europese truckchauffeurs rond voor een hongerloon. "Ze wonen in hun vrachtwagen, gaan samen eten kopen in de Aldi en koken op parkeerplaatsen. Alles om zo goedkoop mogelijk te leven, want ze krijgen amper 250 euro loon plus een kleine dagvergoeding. Eens om de drie maanden gaan ze naar huis. Ze werken hier, maar worden volgens de normen in Hongarije vergoed. Dat kan niet", zegt BTB-medewerker John Reynaert.

Op een wei in Opglabbeek (Limburg) staan 300 vrachtwagens van de Hongaarse firma Waberer's geparkeerd. Het bedrijf huurt het terrein voor twee weken van een boer. De chauffeurs zijn met bussen naar Hongarije gebracht. Volgens BTB staan er op heel wat terreinen van Belgische transporteurs dezer dagen vrachtwagens met Oost-Europese nummerplaten stil. "Die vrachtwagens zijn in Hongarije of Polen ingeschreven, maar ze komen daar nooit. Ze blijven in West-Europa en de chauffeurs krijgen een hongerloon betaald. Is er nog meer bewijs nodig voor sociale dumping?"

Het achterlaten van de vrachtwagens toont aan dat heel wat transporteurs de Belgische regelgeving niet naleven, aldus de vakbond. "Er is een collectieve arbeidsovereenkomst over 'gelijk loon, gelijk werk'. In deze afspraak tussen werkgevers en bonden staat duidelijk dat een chauffeur die zijn voertuig oppikt en achterlaat in België, moet worden betaald volgens de hier geldende lonen en daaraan gekoppelde voorwaarden", stelt Reynaert.

De vakbond vroeg gisteren op Facebook om nog meer dergelijke parkeerplaatsen van buitenlandse trucks te melden. Volgens de BTB moeten inspectiediensten de chauffeurs bij hun terugkomst controleren.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) heeft de sociale inspectie gevraagd om de zaak te onderzoeken.