Direct naar artikelinhoud

Geen vrouwen toegelaten bij Saudische Starbucks

Door renovaties in een Starbucks in Saudi-Arabië kunnen mannen en vrouwen niet meer gescheiden koffie drinken. Hierdoor heeft de religieuze politie vrouwen verboden om nog binnen (iets) te komen (drinken).

Een lokale Arabische krant meldde dat de scheidingsmuur was ingestort, maar volgens de keten ondergaat de koffiezaak in Riyad momenteel renovaties om aparte toegangen te voorzien voor families en voor alleenstaanden. Daardoor kunnen mannen en vrouwen niet langer gescheiden koffie drinken.

De CPVPV, de religieuze politie die de islamitische wet, de sharia, moet handhaven, heeft daarom vrouwen verboden er nog koffie te komen drinken. Op een blad dat aan de deur van het filiaal hangt, staat te lezen: "Geen toegang voor vrouwen, stuur je chauffeur om te bestellen, dank u." Vrouwen mogen in Saudi-Arabië namelijk ook niet met de auto rijden.

Ook het Starbucks-logo is aangepast aan de oerconservatieve houding tegenover vrouwen. Terwijl het normale logo een tweestaartige zeemeermin op zee vertoont, is er op de Saudische versie alleen het drijvende kroontje van de zeemeermin te zien, zonder het half-bloot van de zeemeermin.