Direct naar artikelinhoud

Vooral CD&V-kiezers hebben spijt van hun stem

Iets meer dan één op de tien kiezers heeft een halfjaar na de verkiezingen spijt van zijn stem. Wie een stem uitbracht op één van de drie regeringspartijen heeft vaker spijt van zijn stemgedrag dan kiezers van de oppositiepartijen. Dat blijkt uit een opiniepeiling die Het Laatste Nieuws organiseerde.

21%

Veruit de meeste kiezers die hun keuze van 25 mei betreuren, zijn te vinden bij CD&V: 21 procent van de Vlamingen. Van de N-VA- en Open Vld-kiezers heeft telkens om en bij de 15 procent spijt van hun keuze. Ter vergelijking: bij de (linkse) oppositiepartijen hebben de kiezers zich hun stem tot dusver nauwelijks beklaagd.

25%

heeft de vorige weken gestaakt of is van plan dat nog te doen. Een op de tien zegt al gestaakt te hebben tegen de plannen van de nieuwe regering. 15 procent zegt vandaag of volgende week te zullen staken of bij de nationale staking op 15 december. 63 procent van de Vlamingen gelooft niet dat staken tegen het beleid van de regering zin heeft.

84%

De Vlamingen staan massaal achter een vermogenswinstbelasting. Maar liefst 84 procent antwoordt 'ja' op de vraag of de nieuwe regering meer zou moeten belasten op vermogen dan op arbeid. Bij CD&V zijn bijna negen op de tien kiezers pro vermogenswinstbelasting, bij N-VA en Open Vld zowat drie op de vier.

-11%

Bij de verkiezingen konden N-VA, CD&V en Open Vld rekenen op de steun van liefst 68 procent van de Vlaamse kiezers. Nu hebben ze samen nog 'maar' 57 procent van de kiezers achter zich. De grootste achteruitgang is voor de Vlaamse liberalen. Zij zouden met 12 procent nog maar de vijfde partij van Vlaanderen zijn. (HLN)