Direct naar artikelinhoud

N-VA en CD&V: compromis over begroting ver weg

De N-VA wil nog deze maand een verlaging van de vennootschapsbelasting. CD&V past voor haastwerk. Een nieuwe confrontatie tussen de twee coalitiepartners lijkt onvermijdelijk.

Sinds halverwege oktober zitten de verlaging van de vennootschapsbelasting en de invoering van een meerwaardebelasting in de koelkast van de centrumrechtse regering. In die tijd lijken de N-VA en CD&V niet veel dichter bij een compromis gekomen te zijn. Integendeel: hun bevoegde ministers, Johan Van Overtveldt en Kris Peeters, leggen tegengestelde verklaringen af.

In de krant L'Echo zei Van Overtveldt dit weekend dat de verlaging van de vennootschapsbelasting er het best nog deze maand komt. Dan kan de hervorming nog tijdens dit jaar ingaan, anders niet. De verlaging van de vennootschapsbelasting is voor de financiënminister "van primordiaal belang" voor de economie. "De voorbereidingen zijn klaar. Het is tijd voor een beslissing", zegt hij.

Geen bewijzen

De N-VA geeft gas, maar CD&V staat op de rem. In de weekendkrant van De Morgen benadrukt Peeters dat hij past voor haastwerk. De economie zal niet instorten zonder een lagere vennootschapsbelasting. "Sommigen willen het zo voorstellen, maar er blijven veel vragen", reageert de vicepremier. "De oplossing voor de vennootschapsbelasting ligt niet voor het grijpen. Er zijn meer simulaties nodig."

"Ik hoor dat er miljarden zullen wegtrekken uit België zonder lagere vennootschapsbelasting. Wel, ik heb dat meteen laten onderzoeken. Niemand kan dit staven met cijfers of concrete aanwijzingen." Peeters verwijst naar studies van Unizo en Graydon waaruit zou blijken dat kmo's wachten op een fiscale hervorming om te investeren. Maar volgens hem staat dat nergens geschreven in die studies.

Bij de N-VA wordt dat ontkend. Echt alles is onderzocht, klinkt het. Er liggen honderden pagina's cijferwerk en simulaties klaar. Wat Peeters zegt, is niet meer dan een handig afleidingsmanoeuvre.

Er zit dus nog behoorlijk wat ruis op de lijn tussen de N-VA en CD&V. De partijen bikkelen al jaren over de nood aan een lagere vennootschapsbelasting (een N-VA-eis) en een vermogenstaks (een CD&V-eis).

Zoenoffer

Bij de begrotingsonderhandelingen in oktober lokte CD&V een crisis uit door een meerwaardebelasting als een must op tafel te leggen. Finaal werd besloten het voorstel in de koelkast te stoppen. Als zoenoffer werden de geplande hervorming van de vennootschapsbelasting en het liberale voorstel om meer spaargeld in de economie te pompen uitgesteld. Alleen de begrotingsopmaak 2017 raakte rond.

De bedoeling was die dossiers in 2017 af te kloppen voor de begrotingscontrole in maart, om zo een nieuwe confrontatie te vermijden. Afgaand op de interviews van dit weekend wordt dat lastig.

Open Vld, de derde Vlaamse regeringspartij, bekijkt het allemaal van een afstand. Al is het standpunt van de partij duidelijk. De liberalen willen niet meedoen met een meerwaardebelasting. "Die komt er niet met ons", benadrukte voorzitter Gwendolyn Rutten in haar nieuwjaarstoespraak een kleine maand geleden. Haar partij wil wel mee werk maken van de vennootschapsbelasting.

En premier Charles Michel (MR)? Die had de laatste weken contacten met de verschillende partijen. Er leek vooruitgang te zijn, maar N-VA en CD&V keren nu terug naar hun loopgraven van het eigen gelijk. "Eerlijk gezegd: ik denk dat we nog in precies dezelfde situatie zitten als in oktober", zegt een goed ingelichte N-VA'er. "Er moet absoluut nog veel veranderen om een akkoord te sluiten."