Direct naar artikelinhoud

Lukaku vindt souplesse terug

Anderlecht opende de zesde speeldag gisteren met een overwinning op het veld van STVV, waar het sinds het seizoen 2006-2007 geen zege meer had geboekt. De landskampioen hijst zich daarmee voorlopig tot op één puntje van leider Racing Genk, dat zondag nog tegen Club Brugge speelt.

De grootste winst van Anderlecht lag gisteravond bij een ontketende Romelu Lukaku, die met twee schitterende treffers weer de weg naar de netten vond.

Anderlecht wou na de interlandonderbreking de kater doorspoelen van de uitschakeling voor de Champions League en het daaropvolgende scoreloze gelijkspel tegen Zulte Waregem. Evident was dat niet, want de landskampioen moest gisteravond aan de bak op Stayen, waar het sinds het seizoen 2006-07 niet meer gewonnen had. Ariël Jacobs maakte voor de verplaatsing naar Limburg twee opvallende keuzes: Bernardez kreeg achteraan de voorkeur op Mazuch, terwijl de jonge Marecek op het middenveld aan de slag mocht ten nadele van Kouyaté.

Tradities zijn er om gerespecteerd te worden, want ook gisteren had Anderlecht het aanvankelijk moeilijk tegen een goed combinerend STVV, dat bovendien nagenoeg elke tweede bal veroverde. Sidibe werd al snel twee keer in stelling gebracht, maar Juhasz en Bernardez konden de Senegalees in extremis nog afstoppen. De beste mogelijkheid was voor Camara, maar de van Standard overgekomen aanvaller trof na een goed uitgespeelde aanval de paal.

Maar dan was het moment van Romelu Lukaku aangebroken. De jonge spits van Anderlecht vond gisteren zijn souplesse terug. De balaannames waarmee hij de voorbije weken sukkelde, verliepen eindelijk weer vlot. Maar het belangrijkste van al: Lukaku vond gisteravond ook zijn Torinstinkt terug. Na een snelle en vlotte counter langs Boussoufa en Suarez draaide Lukaku om zijn as én om Euvrard, om de bal vervolgens met rechts voorbij een kansloze Van der Jeugt te knallen.

Het viel Lukaku totaal niet aan te zien dat hij twee interlands in de benen had, wel integendeel. Op het halfuur rondde hij een knappe één- twee met Boussoufa af met een bom in het dak van het doel. Anderlecht had welgeteld twee halve kansen gehad en het stond 0-2. Halve kansen, want Lukaku dwong het doelgevaar voor een groot stuk zelf af.

Het waren meteen de eerste doelpunten van Lukaku in het nieuwe seizoen. Het was overigens al van 21 maart op Lokeren geleden dat de goudklomp van Anderlecht de weg naar de netten vond in de Belgische competitie. Wetend hoeveel druk Lukaku zichzelf oplegt, moeten de goals van gisteravond voor een geweldige bevrijding gezorgd hebben bij de jonge spits. Voor hemzelf en voor heel Anderlecht meteen een opsteker met het oog op de Europa Leaguewedstrijd van donderdag tegen Zenit Sint-Petersburg.

Stevige tegenprikken

Maar STVV gaf zich gisteravond niet gewonnen na de twee goals van Lukaku en reageerde nog voor de rust met drie stevige tegenprikken langs Sidibe. Proto redde telkens en had op een kopbal van de Senegalese spits van STVV een supersave nodig om zijn netten schoon te houden. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat de Anderlechtdoelman een stevige bijdrage leverde tot het resultaat.

Dat het bij de landskampioen voetballend allemaal niet liep zoals het hoorde, werd onderschreven door Mbark Boussoufa. ‘Bous’ ging kort voor rust bij Ariël Jacobs overleggen over een aantal tekortkomingen in het spel van paars-wit. Dat belette niet dat STVV ook meteen na de rust voor gevaar kon zorgen. Proto reageerde bijzonder attent op een voorzet-schot van Camara, die even later een goeie mogelijkheid naast knalde.

Daarmee was het beste er af voor STVV. Anderlecht controleerde verder de wedstrijd en zorgde in het laatste halfuur zelf weer voor gevaar. Een lob van Boussoufa ging net naast en een kopbal van Lukaku niet over het doel van Van der Jeugt. Op aangeven van Lukaku lobte Boussoufa de Truiense doelman opnieuw, maar een sterk spelende Odoi bracht nog redding op de doellijn. In de slotfase mocht de 16-jarige Nathan Kabasele nog debuteren voor Anderlecht. (RN)