Direct naar artikelinhoud

'Europa laat het echt afweten'

Nog nooit moest Human Rights Watch in zijn jaarrapport zoveel aandacht schenken aan Europese landen die de mensenrechten schenden. 'Vooral de manier waarop Europa vluchtelingen laat verdrinken en de hele moslimgemeenschap demoniseert, is een absolute schande.'

In het nieuwe jaarrapport van Human Rights Watch (HRW) staan opvallend veel hoofdstukken over Europa. In die mate dat de lezer sterk de indruk krijgt dat Europa na decennialange progressie een zware achteruitgang maakt inzake mensenrechten.

Vicedirecteur van HRW Caroll Bogert: "De vluchtelingencrisis in Europa is ontaard in een mensenrechtencrisis. Ten eerste mag je niet vergeten dat Europa nog altijd relatief weinig vluchtelingen opvangt. Door de oorlog in Syrië bestaat een kwart van de Libanese bevolking uit vluchtelingen, in Europa is dat slechts 0,2 procent. En toch is de wijze waarop Europese leiders met de komst van vluchtelingen omgaan een ware schande.

"Aan de buitengrenzen van Europa heerst een chaotische situatie: vele mensen verdrinken, vluchtelingen stoten op metershoge hekken of komen terecht in miserabele kampen. De Europese leiders laten het hier echt afweten, dit is een crisis in leiderschap."

Wat is volgens u dan de bedoeling van de Europese leiders?

"Je zou beginnen denken dat ze door zoveel mogelijke miserie te creëren de vluchtelingen willen afschrikken. Talrijk zijn ook de pogingen om asielzoekers en de moslimgemeenschap te demoniseren. Op die manier is er een ongezonde polarisering in de samenleving aan het ontstaan.

"Het is gewoon een heel dom beleid dat het bovendien veel moeilijker maakt om aan terreurbestrijding te doen. Als een overheid de veiligheid van zijn burgers wil garanderen, heeft ze er alle belang bij om goede relaties te onderhouden met de moslimgemeenschap. De overgrote meerderheid daarvan is immers vreedzaam en wil integraal deel uitmaken van de samenleving. Via de moslimgemeenschap kunnen beleidsmensen problemen van radicalisering in beeld krijgen en samen oplossen."

De polarisering is volop aan de gang. Steeds meer Europeanen vinden dat het continent de grote toevloed aan vluchtelingen van moslimafkomst niet aankan. Andere stemmen hebben het ronduit over een islamitische bezetting.

"Het klopt dat de polariserende stemmen momenteel heel luid klinken en dat ook veel politici problematische boodschappen de wereld insturen. Maar het is aan verantwoorde politici en journalisten om de gematigde boodschap nog luider te doen klinken. Een boodschap die oproept tot respect van de mensenrechten en de rechtsstaat. Die strijd mag je nooit opgeven."