Direct naar artikelinhoud

Sociaal zwakkeren minder ingeënt tegen baarmoederhalskanker

Meisjes uit een sociaal zwakker milieu worden minder ingeënt tegen baarmoederhalskanker, terwijl ze net meer risico lopen, zo maken de Christelijke Mutualiteiten bekend. Vanaf vandaag wordt die vaccinatie voor twaalfjarigen georganiseerd via het CLB en de huisartsen.

In Vlaanderen ontving gemiddeld 55 procent van 127.000 vrouwelijke CM-leden geboren tussen 1989 en 1996 minstens één dosis van het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Dit percentage is sterk toegenomen sinds november 2007, toen de ziekteverzekering een groot deel van de kostprijs begon terug te betalen. Maar uit onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck en het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat de sociale achtergrond een invloed heeft op het al dan niet laten vaccineren.

De onderzoekers baseerden zich daarvoor op terugbetalingscijfers van de CM en bekeken of de meisjes recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming of niet. Wie hier recht op heeft, behoort in de regel tot een gezin met een laag inkomen dat minder remgeld moet betalen. Blijkt dat slechts 34 procent van de meisjes met zo’n statuut minstens één dosis van het vaccin terugbetaald kreeg. Bij meisjes zonder extra tegemoetkoming is dat veel meer, 56 procent.

Ook de link met de screening voor baarmoederhalskanker is opvallend, aldus de CM. Meisjes waarvan de moeder deelneemt aan screening tegen baarmoederhalskanker, hebben een beduidend grotere kans om gevaccineerd te worden. Van de meisjes wier moeder in de periode van drie jaar voor de start van de vaccinatie geen enkel uitstrijkje liet nemen, is 45 procent gestart met vaccinaties. Bij meisjes wier moeder minstens één uitstrijkje liet nemen in dezelfde periode was dit 59 procent.

De conclusie van onderzoekers Eva Lefevere en Pierre Van Damme is dan ook duidelijk: “Wanneer baarmoederhalskankerscreening en -vaccinatie op initiatief van de vrouw moeten gebeuren, speelt er duidelijk een sociale factor. Deze situatie roept vragen op vanuit het oogpunt van de sociale rechtvaardigheid. Maar het heeft ook gevolgen voor de effectiviteit van de inspanningen. Sociaal zwakkere groepen lopen immers net een hoger risico op baarmoederhalskanker, maar worden niet bereikt. Daarom is het aangewezen de vaccinatie systematisch te organiseren.”

Vanaf dit schooljaar biedt de Vlaamse overheid het vaccin gratis aan aan alle meisjes van het eerste jaar in het secundair onderwijs, via de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de huisartsen. De CM pleit ook voor een inhaalvaccinatie voor meisjes tot achttien jaar. Ook de Hoge Gezondheidsraad beveelt zo’n actie aan.