Overheid mag geen illegale gezinnen met kinderen meer opsluiten in centrum 127bis: “Te veel overlast door vliegtuiglawaai”

De overheid mag niet langer kinderen opsluiten in het gesloten centrum 127bis van Steenokkerzeel. De reden is dat de kinderen daar te veel worden blootgesteld aan het lawaai van de vliegtuigen die daar vlakbij landen en opstijgen. Dat blijkt uit een arrest dat de Raad van State donderdag op haar website publiceert.

pl

Sinds deze zomer worden gezinnen met kinderen daar vastgehouden, vooraleer ze gedwongen het land worden uitgezet. De maatregel, die de vorige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), heeft ingevoerd, is al van bij het begin omstreden. Mensenrechtenactivisten zijn naar de Raad van State gestapt om dat aan te klagen. Met succes, zo blijkt nu. “Deze regeling wordt geschorst omdat ze niet uitsluit dat jonge kinderen opgesloten kunnen worden op plaatsen waar zij blootgesteld kunnen worden aan zeer grote geluidshinder veroorzaakt door de nabijgelegen luchthaven en dit terwijl de opsluiting tot een maand kan duren”, aldus De Raad van State.

Het kabinet van Maggie De Block, bevoegd voor Asiel en Migratie, laat weten dat ze het arrest onderzoeken. Pas daarna wil de minister reageren.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen