Direct naar artikelinhoud

Trappisten Rochefort lijken strijd om waterbron te winnen

De strijd tussen de trappisten van Rochefort en kalkconcern Lhoist over het voortbestaan van de bron die de brouwerij van water voorziet, wordt op het scherpst van de snede gevoerd. Voorlopig lijken de trappisten aan de winnende hand.

Het watergevecht is echter nog niet beslist. Het is de Waalse minister van Milieu Philippe Henry die de knoop moeten doorhakken. Henry heeft al laten weten dat hij "de verdediging van het erfgoed" hoog in het vaandel heeft staan.

Zowel Lhoist als de paters van cisterciënzerabdij Notre-Dame de Saint-Remy hebben de afgelopen weken in Rochefort en omgeving intensief campagne gevoerd om hun zaak bij de autoriteiten te bepleiten. De kalkmultinational wist daarbij in de streek zo'n tweeduizend steunbetuigingen te krijgen, de trappisten meer dan vier keer zoveel.

Lhoist zegt dat er in het dorp ruim honderd banen in gevaar komen als de kalkwinning stil zou komen te vallen. Daarom wil het toestemming om diepere kalklagen te ontginnen, waardoor de Source de Tridaine, een eeuwenoude waterbron, zou verdwijnen. De fabriek, eigendom van de Belgische multimiljonair Leon Lhoist, heeft de abdij aangeboden water van elders aan te voeren. De paters trappisten wijzen dit af en hebben alle registers opengetrokken. Nadat ze enkele weken geleden al een persconferentie gaven, is er nu ook een website over de "strijd over de Tridainebron".

Lhoist is een van de grootste producenten van kalk en dolomiet ter wereld, met fabrieken in Europa en de VS. Notre-Dame de Saint-Remy is een van de zes trappistenkloosters in België waar men nog zelf bier brouwt. Het zijn enkel bruine bieren van hoge gisting: de Rochefort zes, de acht en de tien, gemaakt met bronwater van La Tridaine, een bron die zo'n 42 meter boven de brouwzaal ligt, volgens kenners "de mooiste in ons land".