Direct naar artikelinhoud

Duitsland in shock na Zweedse remonte

Een match duurt 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers? Vergeet het maar. Dinsdagavond zette Zweden de Mannschaft genadeloos in zijn hemd door in een halfuur tijd een 4-0 achterstand om te buigen in een 4-4 gelijkspel. 'We zijn mentaal compleet gekraakt.'

Muisstil was het dinsdagavond in de Duitse kleedkamer. Mesut Özil, Miroslav Klose, Bastian Schweinsteiger. Allemaal zaten ze zich met het hoofd tussen de benen af te vragen wat er zonet in het Olympisch Stadion van Berlijn was gebeurd. "De sfeer in de kleedkamer was doods", getuigde Joachim Löw op de persconferentie. "Nog nooit heb ik zoiets meegemaakt." De metamorfose die zijn team in de tweede helft van de kwalificatiematch tegen Zweden had ondergaan, was dan ook verbluffend. Van sierlijke zwaan naar lelijk eendje in een halfuur tijd.

Tot de zestigste minuut dolde Duitsland met zijn tegenstander en legde de Mannschaft voetbal op de mat waarvoor veel trainers een been zouden afstaan. "Zestig minuten om verliefd op te worden. Met voetbal zo mooi dat het tot kunst zou moeten worden verheven", schreef het Duitse voetbalblad Kicker. Maar dan volgde een brutale ontnuchtering. Op het moment dat niemand van de Zweden nog enig weerwerk verwachtte, kopte Zlatan Ibrahimovic op een lange bal uit het middenveld knap de 'eerredder' tegen de netten. Twee minuten later volgde de 4-2. Nog eens twaalf minuten verder was de 4-3 een feit en in de toegevoegde tijd sloeg Rasmus Elm Duitsland helemaal tegen het canvas.

"Nog nooit heb ik zoiets meegemaakt. Wat is hier gebeurd?", stond Schweinsteiger zich enkele seconden later vertwijfeld af te vragen voor de Duitse tv-camera's. "Na het wondermooie voetbal, volgde een complete zelfvernietiging", oordeelde Kicker, dat - net als de grootste krant Bild - in zijn analyse naar het gebrek aan leiderschap wijst. "Waar zitten ze, de Beckenbauers van deze generatie? We zien ze niet. In de tweede helft viel de ploeg als los zand uit elkaar. Duitsland telt veel sterke individuen, maar het heeft geen ploeg."

Teammanager Oliver Bierhoff beaamt. "We zijn mentaal compleet gekraakt in die tweede helft en we moeten dringend op zoek naar de reden daarvoor. We moeten de vinger op de wonde durven leggen, dit moet knallhart geanalyseerd worden."

Bondscoach Joachim Löw hield zich in een eerste reactie op de vlakte. "Ik heb geen woorden voor deze 4-4. Dit mag nooit gebeuren. Een verklaring? Die heb ik niet." In Engeland maakte men zich gisteren alvast bijzonder vrolijk om de uitschuiver van de gezworen aartsvijand. Brits tv-commentator en ex-international Gary Lineker postte op Twitter een parodie op een klassieke voetbalboutade: "Voetbal is een eenvoudig spelletje. Een match duurt negentig minuten en op het einde geven de Duitsers een 4-0 voorsprong uit handen."