Direct naar artikelinhoud

Incident bij schoolinschrijvingen in Sint-Niklaas

Heisa dinsdagochtend in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas. Een groep ouders had de hele nacht voor de poort gekampeerd, maar toen ze om 8 uur binnen mochten, bleek de zaal al vol te zitten. Andere ouders waren de school binnengeglipt langs een andere deur, mogelijk met hulp van schoolpersoneel.

In scholenstad Sint-Niklaas, waar zo'n 20.000 jongeren uit de hele regio naar school gaan, is kamperen voor de schoolpoort bij de start van de inschrijvingen geen nieuw fenomeen meer. Sinds 2010 is er een ander inschrijvingsbeleid, met drie periodes en aparte voorrangsregels, vooral om de sociale mix te bewaren.

De ouders die hun kind wilden inschrijven in de basisschool, hadden zich op voorhand goed geïnformeerd bij het secretariaat. Daar hadden ze te horen gekregen aan welke schoolpoort ze moesten postvatten. Om 8 uur, zo werd beloofd, zou de poort opengaan en zouden ze hun kinderen kunnen inschrijven. De eerste ouders arriveerden al om 2 uur 's nachts. Tegen de ochtend was de groep aangegroeid tot zo'n vijftien wachtenden.

Toen de poort op het afgesproken uur eindelijk openging, kregen de ouders meteen te horen dat het geen zin meer had om nog binnen te gaan. De reden? In het lokaal voor de inschrijvingen hadden zich al heel wat ouders aangemeld. Die waren even daarvoor via een andere ingang de school binnengeraakt. Naar verluidt zouden sommige ouders badges hebben gebruikt van leerkrachten van het secundair onderwijs. De andere ouders, die een hele nacht voor de schoolpoort in de kou hadden gestaan, kregen te horen dat er geen discussie mogelijk was.

De beschikbare plaatsen waren snel ingenomen en voor de kampeerders zat er niets anders op dan die ochtend snel naar andere scholen te lopen, in de hoop hun kinderen toch nog ergens ingeschreven te krijgen.

De 'gedupeerden' zijn naar het Lokaal Overlegplatform (LOP) gestapt om er klacht in te dienen. Het LOP is een orgaan dat de scholen samenbrengt en dat waakt over gelijke kansen voor iedereen in alle scholen. "Dit kunnen we niet zomaar laten voorbijgaan", zegt Jean-Paul De Beleyr van het LOP. "Onze bemiddelingscel is samengeroepen om de betrokken school en ouders te horen."

Bemiddeling

Het overleg vond gisteravond plaats, maar sancties kan het LOP niet opleggen. De ouders kunnen wel nog een klacht indienen bij de commissie Leerlingenrechten van het ministerie van Onderwijs, die zelfs de inschrijvingen ongeldig kan verklaren. Directeur Luc Braem van de basisschool van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie moest zich gisteren verantwoorden voor het Lokaal Overlegplatform. Op de vraag of hij weet dat er badges van leerkrachten en personeel werden gebruikt, wou hij niet antwoorden. "Ik wacht het onderzoek af."

Braem zit verveeld met de situatie. "Ik betreur het dat er mensen ongelukkig zijn. Uiteraard werk ik mee met het onderzoek. Als daaruit zou blijken dat we zaken kunnen verbeteren, wil ik dat uiteraard doen. Dit is heel vervelend. Dit mag niet meer gebeuren."