Direct naar artikelinhoud

Leye haalt hard uit naar ploegmaats

Weer gaf Zulte Waregem twee doelpunten weg, weer boden de invallers geen meerwaarde. Mbaye Leye (33) heeft er genoeg van. Met scherpe uithalen wil hij zijn ploegmaats wakker schudden. Al is het te laat.

"Ons wedstrijdbegin was dramatisch, zoals wel vaker", zuchtte Leye bij Stadion. "Als we Dewaest en Kabasele in defensie zouden hebben, dan zouden we kunnen spelen voor de tweede plaats in het klassement. Offensief zijn we wel goed. Maar nu waren we nergens. Dit team kan niet beter."

En nog was het niet voorbij. "De bankzitters blijven maar zeuren dat ze willen spelen, maar ze zijn niet in staat om de plaats van de basisspelers in te nemen", klonk het. "Onze kern laat ons niet toe meer te willen."

'Winst is must'

De woorden van Leye kwamen misschien verrassend over voor de buitenwereld, maar intern uitte de aanvoerder - met 16 goals heeft hij recht van spreken - ook al zijn onvrede. Jongens als Diallo, Baudry, Storm en Buyl weten hoe de Senegalees over hen denkt. Leye wil niemand kraken, maar hoopt dat zijn ploegmaats hun niveau opkrikken. Omdat dat tot dusver niet lukt, greep hij de televisiecamera's aan als laatste redmiddel. Morgen verwacht hij al een reactie tegen KV Oostende.

Het valt echter af te wachten of Francky Dury - die Leye volgt in zijn discours - onder anderen Storm, Diallo en Baudry een nieuwe kans zal gunnen. Formose Mendy viel namelijk sterk in, terwijl ook Lepoint wellicht opnieuw inzetbaar is. Hoe dan ook moet Essevee vol voor de zege gaan tegen KVO. "Winst is een must", besefte ook Storm. "De vierde plaats is nog niet weg, we moeten er blijven in geloven."

Dury toonde zich realistischer - hij beseft dat de kloof van zeven punten met Racing Genk te groot is. Zeker gezien het kwaliteitsverschil met de top vier zou een remonte een waar mirakel zijn. "Bekijk het wedstrijdblad: alle bankzitters van Genk zouden bij ons in de basis staan. We moeten nu ervaring opdoen."