Direct naar artikelinhoud

Non speaking terms voor gevorderden

Xi Jinping betrad tijdens de opening van de Azië-top de congreszaal met aan zijn rechterkant Vladimir Poetin en aan zijn linkerkant Barack Obama.

Niet dat Poetin en Obama elkaar een blik waardig gunden. Logisch dus dat elk woord tussen die twee een potentieel geopolitiek gewicht heeft.

'It's beautiful, isn't it?', hoorde de man van persagentschap Reuters Poetin zeggen. Obama draaide niet eens zijn hoofd en zei gewoon 'Yes'.

Toen Poetin, Xi en Obama de onderhandelingstafel bereikten, gaf Poetin de Amerikaanse president een schouderklopje. Weer geen reactie van die laatste. Waarschijnlijk omdat Obama als geen ander weet dat het minste lachje door de fotografen wordt vastgelegd en dat net die foto gepubliceerd zal worden. En dat strookt niet met de houding die Obama tegenover Poetin wil aannemen: "Je gedraagt je als een internationale paria en no way dat ik voor jou een glimp van sympathie zal tonen."

Maar toch kreeg Poetin in Beijing een beetje zijn zin. In de wandelgangen zouden de twee elkaar een drietal keren staande hebben houden om even te praten. In totaal goed voor 20 à 25 minuten. "President Obama had een mogelijkheid om met president Poetin te spreken", zei Witte Huis-woordvoerster Bernadette Meehan. "Hun conversaties handelden over Iran, Syrië en Oekraïne." Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei exact hetzelfde en gaf evenmin details.

Poetin weet dat Obama op een bepaald moment zijn ontwijkgedrag zal moeten staken. Zonder Poetin geen militaire afkoeling in Oekraïne, zonder hem geen wapenstilstanden in Homs en Aleppo waardoor het Syrische regeringsleger en gematigde rebellen hun krachten tegen IS zouden kunnen inzetten.

Obama weet dat hij niet om Poetin heen kan, maar voorlopig lijkt zijn aversie tegenover de man de bovenhand te halen.

Dient het gezegd dat Poetins doen en laten een nieuwe entente tussen Washington en Moskou nu niet meteen bespoedigen? Enkele uren nadat hij Obama met een monkellachje had aangekeken, gaf hij zijn troepen bevel om met nog meer tanks en zwaar materieel Oekraïne aan te vallen.

Vandaag en morgen zullen Poetin en Obama elkaar opnieuw kruisen op de G20-top in het Australische Brisbane.