Direct naar artikelinhoud

Belgische primeur: sms bij dreigend overstromingsgevaar in Henegouwen

BERGEN l De provincie Henegouwen is als eerste in België uitgerust met een systeem dat met een sms verwittigt bij overstromingsgevaar. Het project kreeg de roepnaam SAPHIR mee en wordt getest in vier waterlopen. Het systeem moet de ordediensten, autoriteiten én burgers minimaal twee uur op voorhand automatisch waarschuwen voor overstromingen.

SAPHIR werd geïnstalleerd in drie stromen beheerd door de provincie: Rieu des Barges in het Doornikse, By à Ciply (Bergen) en in de Ruisseau d'Hanzinne in Gerpinnes. Ook in de rivier Helpe Majeure in Eppe-Sauvage (regio Nord-Pas-de-Calais, Frankrijk) wordt het systeem getest in een grensoverschrijdend project.

Concreet zijn de stromen uitgerust met een of meerdere niveaureceptoren die verbonden zijn met een centrale server. Die staat in Havré (Bergen) en verzamelt en analyseert de metingen. Als er overstromingsgevaar is, en bij het einde van het gevaar, start die automatisch de alertprocedure en stuurt een bericht naar een sms-dienst. Die stuurt dan eerst een automatische sms naar de bevoegde autoriteiten en ordediensten, gevolgd door een automatisch bericht aan alle burgers die zich voor de service hebben ingeschreven.