Direct naar artikelinhoud

Klimaatverandering vergroot risico op meer en zwaardere stormen

Europa zal het in de winter almaar harder te verduren krijgen

Als de uitstoot van het broeikasgas CO2 niet drastisch wordt teruggebracht, is de kans groot dat Europa in de toekomst 's winters steeds vaker af te rekenen krijgt met zware stormen en andere extreme weersomstandigheden. Dat blijkt uit een internationaal rapport van WWF. Groot-Brittannië zou het zwaarst worden getroffen met tot 25 procent meer stormen en hogere windsnelheden.

In het rapport WWF Stormy Europe brengt WWF recente wetenschappelijke gegevens samen over zware stormen in Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje en Italië. Die zullen in de toekomst almaar vaker af te rekenen krijgen met zware winterstormen. Het hardst zal Groot-Brittannië het te verduren krijgen met in de komende dertig jaar tien stormen meer. De stormen zouden ook zwaarder worden met windsnelheden die 8 tot 16 procent hoger liggen dan nu. Met zware economische schade tot gevolg.

Nederland zou na Groot-Brittannië het zwaarst worden getroffen met windsnelheden tot 15 procent hoger dan nu. Op de derde plaats staat Frankrijk, waar vooral het noorden onder de stormen zou lijden. Landen die verder weg liggen van de Noord-Atlantische Oceaan, waar de stormen ontstaan, zouden het minder zwaar te verduren krijgen. WWF lanceert nu de campagne PowerSwitch!, die de overheid moet aanzetten milieuvriendelijke alternatieven als wind-, water- en zonne-energie te stimuleren.