Direct naar artikelinhoud

Cortebeeck ziet eenheidsvakbond niet zitten

Een eenheidsvakbond kan in de praktijk niet werken. Dat zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck in een reactie op het voorstel dat ABVV-voorzitter Xavier Verboven zaterdag in deze krant lanceerde. "Het is een theoretisch model, maar het ABVV en het ACV zijn te verschillend", vindt Cortebeeck.

Het christelijke ACV en het socialistische ABVV werken momenteel aan een fusie van hun internationale vakbondskoepels tot een grote wereldvakbond. Dit weekend ging Verboven in een interview met De Morgen een stapje verder door te pleiten voor een grote eengemaakte vakbond. "Als je structuren kunt uitdenken die de arbeidersbeweging sterker maken, wat zou ik daarop tegen hebben?", zei hij. "Ik kan niet verhelen dat ik persoonlijk absoluut niet tegen een eenheidsvakbond heb. Ook niet in dit land. Op termijn vind ik er absoluut geen graten in dat wij de koppen bij elkaar steken om in Vlaanderen naar een eenheidsstructuur toe te groeien zoals wij die nu internationaal aan het opzetten zijn."

Zijn ACV-collega Luc Cortebeeck ziet dat anders. "Een eenheidsvakbond is een theoretisch model dat in de praktijk niet kan werken", vindt hij. "Het ABVV en het ACV zijn te verschillend, zowel inhoudelijk, strategisch, organisatorisch als cultureel." Volgens Cortebeeck heeft het ACV er geen behoefte aan om naar één vakbond te evolueren. De christelijke werknemersorganisatie houdt vast aan het pluralisme bij de vakbonden. "Dat biedt de mensen keuze", heet het. Het ACV vreest ook dat één vakbond al gauw een moloch wordt en wijst erop dat de bonden het in België goed doen. "Concurrentie houdt ons scherp", zegt hij. Cortebeeck wil wel samenwerken met het ABVV in het kader van specifieke objectieven. "Dat biedt het beste resultaat."

(Belga / GoV)