Direct naar artikelinhoud

Van Dormael mag Oscar vergeten

Weinig verrassingen bij de bekendmaking van de nominaties voor de Oscars, die op 28 februari voor de 88ste keer worden uitgereikt. Dat het grauwe pioniersdrama The Revenant zich als topfavoriet voor de Oscars zou opwerpen, was te voorspellen.

Geen nominatie voor het Belgische Le tout nouveau testament. Lachen met God wordt in Hollywood blijkbaar niet zo geapprecieerd. Net als de film van Jaco Van Dormael stond ook Bad Hunter, de Belgische kortfilm van de Koerdisch-Belgische regisseur Sahim Omar Kalifa op de shortlist voor de nominaties, maar ook die nominatie werd niet binnengehaald. Acteur Jan Bijvoet mag wel al zijn koffers beginnen pakken, want de Colombiaanse film El Abrazo de la Serpiente, waarin hij een van de hoofdrollen vertolkt, dingt wel mee naar een Oscar voor beste buitenlandse film. Topfavoriet in die categorie is het Hongaarse Holocaust-drama Son of Saul.

Maar de meeste aandacht ging uiteraard uit naar de hoofdcategorieën. Net als bij de Golden Globes was The Revenant de grote winnaar. Eddie Redmayne, vorig jaar nog beste acteur voor zijn rol in The Theory of Everything, is weer genomineerd voor The Danish Girl, maar maakt weinig kans tegen Leonardo DiCaprio, die na vijf keer eerder met lege handen naar huis te zijn gegaan, wellicht niet naast de hoofdprijs kan grijpen voor zijn indrukwekkende rol in The Revenant.

Dat Hollywood ook nog altijd goed gemaakt entertainment kan appreciëren, bleek uit de tien nominaties voor Mad Max: Fury Road, eerder al zeer goed ontvangen op het Filmfestival van Cannes, en voor The Martian, de luchtige scifi-film waarin Matt Damon jaren in zijn eentje op Mars moet zien te overleven.

Tom Hardy's boerenjaar

Geen nominatie voor de regisseur van die film, Ridley Scott. Hoewel hij klassiekers als Blade Runner, Alien en Gladiator op zijn naam heeft, won hij nooit een Oscar. Steven Spielberg zal er evenmin bij zijn. Terwijl zijn Bridge of Spies wel in zes categorieën werd genomineerd, was beste regisseur er geen van. Ook geen Quentin Tarantino, wiens Hateful Eight slechts in drie nevencategorieën werd vermeld. Alejandro González Iñárritu, die vorig jaar ook al de regieprijs won en met Birdman de uitreikingen domineerde, is ook nu weer favoriet.

Applaus was er in het Samuel Goldwyn Theater toen de nominatie voor Sylvester Stallone werd bekendgemaakt voor zijn bijrol als Rocky Balboa in Creed. Hij won eerder al een Golden Globe voor diezelfde rol. Al gaat die prijs wellicht naar Tom Hardy, de tegenspeler van Leonardo DiCaprio in The Revenant, die een schitterend jaar achter de rug heeft met de hoofdrol in Mad Max en een bejubelde dubbelrol in Legend.

Mark Ruffalo is in diezelfde categorie genomineerd voor zijn rol als een van de journalisten van The Boston Globe, die een kardinaal tot aftreden dwongen nadat ze aan het licht brachten dat de kerk systematisch minnelijke schikkingen regelde voor pedofilieschandalen waarbij priesters waren betrokken. Onbegrijpelijk dat Michael Keaton het daar zonder nominatie moet stellen.

Bij de actrices zou het een spannende strijd kunnen worden. Cate Blanchett, schitterend in Carol, neemt het onder meer op tegen Charlotte Rampling (45 Years) en Jennifer Lawrence (Joy).