Direct naar artikelinhoud

Regering lanceert 'Panama-pakket'

De regering heeft een antwoord klaar op de Panama Papers: de fiscus krijgt nieuwe wapens om belastingfraude en -ontduiking tegen te gaan. Maar de banken lijken de dans te ontspringen. Een overzicht.

● Informatie in de digitale cloud zal mogen dienen als bewijsmateriaal. Tot op vandaag hebben de belastingdiensten alleen toegang tot info die zich fysiek in ons land bevindt. Dat geldt ook voor digitale gegevens op buitenlandse servers.

● Een van de problemen waarmee de fiscus geconfronteerd wordt, is dat eens er een boete is bepaald voor een fiscale constructie in het buitenland, ook het onderzoek moet worden afgebroken. Geregeld ontsnappen fraudeurs zo aan erger.

Achteraf komen immers nog vaak andere onregelmatigheden aan het licht. Om dit te vermijden, krijgt de fiscus nu tot twee jaar de tijd om fiscale dossiers in belastingparadijzen tot op het bot uit te spitten en te vervolgen.

● Wie de Kaaimantaks - de nieuwe belasting op rekeningen in exotische belastingparadijzen - probeert te omzeilen, zal zwaarder beboet worden. De boete bij het niet aangeven van fiscale constructies wordt verhoogd van 1.250 euro naar 6.250 euro.

Voor alle duidelijkheid: het is niet dat valsspelers er dan van af komen met die administratieve boete. Los daarvan zal ook gewoon de Kaaimantaks toegepast worden op de fiscale constructie zelf.

● Fraudedossiers zullen sneller verwerkt worden. De overheidsdienst Financiën verdubbelt het aantal ambtenaren die ze ter beschikking stelt van de overheidsdienst Justitie, van vijftien naar dertig. Meer fiscale mankracht betekent meer snelheid.

● De regering wil een verdrag sluiten met Panama om gegevens uit te wisselen over schimmige constructies. Al is de vraag of Panama daaraan wil meewerken. President Juan Carlos Varela zegt dat de Panama Papers "het imago van zijn land onterecht besmeuren".

Van Overtveldt beseft wellicht maar al te goed dat de Panamezen niet staan te springen om hun broodwinning op te geven. Maar het lijkt een kwestie van 'beter iets dan niets'. Het minste wat de minister kan doen, is om proberen een akkoord te sluiten, klinkt het.

● Het zogenaamde 'derdenbeslag' wordt aangepast. Dit betekent dat deurwaarders niet alleen beslag kunnen leggen op de eigen bezittingen, maar ook op middelen die iemand nog van derden tegoed heeft. Zo worden tussenpersonen kwetsbaarder.

● De invordering van fraudegeld wordt vereenvoudigd. Nu kan het voorvallen - meestal in zeer omvangrijke dossiers - dat fraudegeld naar het buitenland wordt versast nog voordat het onderzoek van de fiscus helemaal is afgerond. Dat wordt aan banden gelegd.

Geen consensus over banken

Wat opvalt in het hele Panama-pakket: de banken ontspringen voorlopig de dans. Er lag nochtans een voorstel op de regeringstafel om de Belgische banken te verplichten om alle transacties van hun klanten naar belastingparadijzen aan te geven.

Binnen de regering bestaat hier voorlopig geen consensus over. Er wordt gevreesd dat zo'n maatregel praktisch onhaalbaar is en de privacy in het gedrang brengt. Sowieso bestaat er onduidelijkheid over wie dan zou toezien op die meldingsplicht.

Minister Van Overtveldt hoopt dat deze maatregel voor de banken er op termijn alsnog doorkomt. Hij rekent hiervoor op de nieuwe werkgroep. "Specialisten moet de komende weken een aantal nieuwe voorstellen uitwerken", verduidelijkt de minister.

Voor de oppositiepartijen is het niet genoeg. Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven: "Dit is allemaal weinig nieuws onder de zon."

'Dit kan echt niet meer, we gaan dit aanpakken'

Johan Van Overtveldt

Minister van Financiën