Direct naar artikelinhoud

Mauro De Santis maakt nog kans om de dans te ontspringen

Advocaten van familie Cools: 'Proces-Cools is een maffiaproces'

Luik

Van onze verslaggever

Georges Timmerman

In de laatste rechte lijn van het Luikse assisenproces tegen de vermoedelijke opdrachtgevers van de moord op PS-boegbeeld André Cools maakt een van de verdachten een opmerkelijke eindsprint. Mauro De Santis, die zich in de loop van de debatten handig op de achtergrond wist te houden, wordt nu ook opvallend zacht aangepakt door de advocaten van de burgerlijke partijen.

Zelfs de openbare aanklager maakt voor hem een licht voorbehoud. De Santis lijkt bijgevolg een kans te maken op een lichtere straf dan zijn medebeklaagden, wie weet zelfs op de vrijspraak.

"De Santis is zeker geen kleuterjuffrouw", stelde advocaat Jean-Louis Berwart in zijn repliek op de pleidooien van de verdediging. Berwart is de raadsman van Marie-Hélène Joiret, de vriendin van Cools die bij de aanslag zwaargewond raakte. "Sommigen noemen De Santis een belangrijke heler in de streek van Charleroi. Maar dat maakt hem nog geen moordenaar." Berwart gaf toe dat de bewijslast tegen De Santis minder zwaar uitvalt dan die tegen de andere beschuldigden.

Zijn confrater Georges Dehousse, raadsman van de familie Cools, gaf eveneens toe dat hij "een gewetensprobleem" heeft met dezelfde De Santis. "Het is waar dat hij in april 1990 een Star 7,65 mm-lugerpistool heeft geleverd aan medebeschuldigde Silvio De Benedictis", zei Dehousse. "Dat het wapen niet gebruikt werd om Cools te doden, doet niet terzake. De vraag is: kon De Santis op dat moment weten dat het pistool bestemd was om ruim een jaar later de moordaanslag te plegen?"

Advocaat-generaal Marianne Lejeune, die optreedt als openbaar aanklager, kende echter weinig genade. Volgens haar is "zelfs De Santis schuldig", omdat hij net als de zeven andere beklaagden actief en doelbewust heeft meegewerkt aan de voorbereiding en de uitvoering van de moord. Toch gaf ook zij toe "dat De Santis mogelijk in mindere mate heeft geparticipeerd, maar niettemin heeft deelgenomen aan het criminele opzet".

Jean-Philippe Mayence, de advocaat van De Santis, liet die open doelkans niet liggen. "Ik hoor hier tegenstrijdige geluiden en weet niet meer goed wat ik ervan moet denken", pleitte hij. "Als er een probleem is met de bewijslast, moet men daar ook de gevolgen uit durven trekken. Ofwel is er een bewijs, ofwel is het er niet. Op welke manier bracht mijn cliënt zogenaamd een onmisbare hulp aan bij de uitvoering van de misdaad? Ik zie het eerlijk gezegd niet." Volgens Mayence is zijn cliënt het slachtoffer van louter vooroordelen en werd hij al bij voorbaat veroordeeld.

Advocaat Berwart herformuleerde in zijn repliek het motief voor de moord: "Het is simpel. Wijlen PS-minister Alain Van der Biest wou minister blijven. Hij wou controle over Luik. Hij wou de baas zijn. Zijn medewerkers Richard Taxquet en Pino Di Mauro wilden hun maffieuze infiltratie van het ministeriële kabinet, het Waals Gewest en de luchthaven van Bierset blijven voortzetten." Ook advocaat Dehousse herinnerde de juryleden eraan dat ze een maffiaproces meemaken. "Het ergste vind ik de wet van de stilte, de omerta", zei hij. Dehousse wees erop hoe de verdediging van Taxquet vorige week Di Mauro aanviel, en zich daarvoor trouwens uitvoerig verontschuldigde. "Maar er kwam geen enkele reactie van Di Mauro", stelde Dehousse. "Ofwel is deze groep bijzonder goed georganiseerd, ofwel bestaan er zeer ernstige bedreigingen." Hij vroeg de jury dan ook rekening te houden met het feit dat drie beklaagden (Carlo Todarello, De Santis en Castellino) hebben gepraat en het gerechtelijke onderzoek vooruit hebben geholpen.

De Belgische bevolking is zich volgens Dehousse nog onvoldoende bewust van het fenomeen van de Italiaanse en Siciliaanse maffia. "Ik hoop dat dit proces hen de ogen opent", zei hij. "Beklaagde Domenico Castellino is op de vlucht omdat hij schrik heeft. Beklaagde Cosimo Solazzo is eveneens op de vlucht, maar niet omdat hij schrik heeft. Geloof me vrij, Solazzo houdt Castellino goed in de gaten. De vraag is hoelang Castellino nog te leven heeft. Ik geef in elk geval geen cent voor zijn leven."

Zelfs openbaar aanklager maakt licht voorbehoud voor man die tweede, niet-gebruikte wapen leverde