Direct naar artikelinhoud

Charles Michel: 'Pas Schengen-verdrag aan'

Charles Michel (MR) wil dat de Schengen-akkoorden gewijzigd worden. Dat heeft de premier gezegd na de mislukte aanslag op de Thalys. De kans is echter klein dat het zover komt.

Het gemak waarmee de dader van de treinaanslag rondreisde in Europa roept bij premier Charles Michel (MR) vragen op over het Schengen-verdrag, dat het vrij verkeer van goederen en personen regelt binnen de EU. Hij wil zo snel mogelijk overleg met Frankrijk, Duitsland en Nederland over het verhogen van de veiligheid op internationale treinen.

"De Schengen-akkoorden zijn belangrijk voor onze economie en onze burgers, maar we worden geconfronteerd met nieuwe bedreigingen in Europa. Misschien moeten we de regels aanpassen, zodat we de identiteit en de bagage van mensen beter kunnen controleren", zegt Michel.

Dat de strijd tegen terrorisme nog lang niet gestreden is, blijkt uit het feit dat dit jaar al meer terrorismedossiers werden geopend dan in 2014, dat een recordjaar was met 195 dossiers. "We proberen te controleren wie terugkomt naar België, want sommigen kunnen slechte bedoelingen hebben. Al biedt dat verre van een garantie. We weten dat ze vaak andere paspoorten en valse identiteiten gebruiken", zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw in De Tijd.

Niet alleen aanslagen, maar ook de instroom van asielzoekers in Europa zorgt ervoor dat steeds meer politici Schengen openlijk ter discussie stellen. Onder meer de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, riep al op om Schengen te herzien wegens de vele immigranten die vanuit Griekenland en Italië afreizen naar Duitsland.

De Europese Commissie heeft al gezegd dat het Schengen-verdrag "niet-onderhandelbaar" is. Er zijn dus ook geen plannen om het te wijzigen. Wel kunnen extra veiligheidscontroles compatibel zijn met Schengen, "zolang ze niet het effect hebben van grenscontroles."