Direct naar artikelinhoud

Creepy California

Als Kourtney Roy iets graag doet, is het misleiden. In haar nieuwe fotoreeks portretteert ze een prachtig zeemzoet Californië, waar je ondanks de hitte koude rillingen van krijgt.

Vlucht ze nu of gaat ze die dinosaurus wat aandoen? Een in pastelroze tinten opgedirkte vrouw heeft ogenschijnlijk - de kijker heeft er het raden naar - gehaast haar been over een bakstenen muur gezwierd, het andere been en haar handtasje bungelen na. Iets in dit snoeproze beeld is alleszins niet pluis. Om nog maar te zwijgen van die versleten t-rex, die als een goddelijk monster toekijkt.

Exact wat fotografe Kourtney Roy wil uitlokken. "Ik ben altijd op zoek naar het gevoel van iets vreselijks en ongemakkelijks. Alsof er elk moment iets kan gebeuren en je niet weet wat. Dat combineer ik dan in mooie beelden met heldere kleuren en kleren." Dan weer knijpen (of aaien?) vrolijke handen een vogel of staat een vrouw verschrikt alleen in de nacht.

Roy, die voor haar studies van Canada naar Parijs trok, is een van de modefotografen die van het Franse modehuis Louis Vuitton de opdracht kregen een beeldreportage te maken. Het resultaat is Fashion Eye, een vijfdelige serie fotoboeken waarvan zij California voor haar rekening nam. Het toeval wil dat Roy al een reis naar de staat aan het plannen was toen de projectleider bij Vuitton haar contacteerde.

Het is het mooie verval van de staat, dat haar zo aantrok: "Doordat het er zo warm en droog is, beland je in een soort van tijdsbubbel. Alles verslijt anders dan in vochtige gebieden. In Californië staan huizen er nog altijd bij zoals ze veertig jaar geleden werden gezet. Door de reflectie van het licht op het zand en de gebouwen krijg je een sfeertje waarin alles zijn eigen karakter krijgt."

Kijk je goed naar de foto's, dan zie je dat één vrouw steeds weer in beeld staat. Het is Roy zelf. Dat je haar amper herkent, komt door de pruiken en uiteenlopende outfits. Het zijn bijna uitsluitend spullen die ze bij het Leger des Heils vond en na de shoots weggeeft aan andere tweedehandswinkels.

Hoewel ze ook modeopdrachten en advertenties shoot, fotografeert ze dus voor eigen werk alleen zichzelf. Eerder als exploratie - "Ik wil een karakter worden van de wereldjes die ik in mijn hoofd creëer" - dan uit narcisme - "Ik sta er niet meer bij stil dat ik de persoon op de foto ben". En vooral als een manier om de voor haar ongemakkelijke machtsrelatie in fotografie uit de weg te gaan. "Als ik mezelf fotografeer, neem ik het volledige spectrum in: van de positie van fotograaf tot die van het geobjectiveerde onderwerp. Aan mezelf kan ik alles vragen zonder dat het moeilijk wordt. In een zee vol haaien springen voor een goeie foto? Ook goed!"

kourtneyroy.com

Het boek Fashion Eye California van Louis Vuitton is beschikbaar in de boetieks en kost 50 euro.