Direct naar artikelinhoud

'Aanval op militairen in Orly was terreurdaad'

Het ziet ernaar uit dat de aanval op militairen dit weekend op het vliegveld Orly bij Parijs een terreurdaad was. Dat zegt het Franse gerecht. De dader zou geradicaliseerd zijn en was mogelijk onder invloed van drugs.

Voordat Ziyed B. zaterdagochtend naar Orly reed, had hij bij een verkeerscontrole ten noorden van Parijs met een licht wapen op politieagenten geschoten. Daarop vluchtte hij met de auto gevlucht naar Vitry-sur-Seine, waar hij enkele schoten loste in een café en de aanwezigen bedreigde, vooraleer door te rijden naar het vliegveld van Orly. Daar viel hij een vrouwelijke militair aan.

Ziyed B. zette een hagelpistool op haar slaap en probeerde haar machinegeweer te stelen. De vrouw verzette zich en kwam op de grond terecht. Vervolgens werd de dader doodgeschoten door twee andere militairen. Volgens het Franse gerecht lijkt het om een terreurdaad te gaan. "Ik ben hier om te sterven voor Allah", zou hij geroepen hebben.

Ziyed B. was voorwaardelijk vrij. Op zijn strafblad staan negen feiten, waaronder drugshandel en gewapende overvallen. De dader uit Val-d'Oise werd actief gezocht voor een gewapende overval. De man werd verdacht van radicalisme, maar volgens de vader bad zijn zoon nooit en gebruikte hij drugs en alcohol. De lijkschouwing moet uitwijzen of Ziyed B. onder invloed was.

Uit ondervragingen van de vader en de broer zou zijn gebleken dat Ziyed B. hen nog een bericht heeft gestuurd. "Ik heb iets doms gedaan, ik heb op de politie geschoten", zo luidde het bericht. Daarop stapten ze naar het politiebureau.

De aanval komt op een moment dat een reeks aanslagen nog vers in het geheugen van de Fransen ligt en het land zich opmaakt voor presidentsverkiezingen.