Direct naar artikelinhoud

Beckham van het hockey verlaat België

Van zelfonderschatting gesproken: Tom Boon kleefde een prijs van 20.000 euro op zijn hoofd toen hij zich inschreef voor de veiling van de Hockey India League. Dabang Mumbai betaalde meer dan een viervoud voor de 24-jarige Brusselaar. 'Daar kan je geen neen tegen zeggen.'

Van zelfonderschatting gesproken: Tom Boon kleefde een prijs van 20.000 euro op zijn hoofd toen hij zich inschreef voor de veiling van de Hockey India League. Dabang Mumbai betaalde meer dan een viervoud voor de 24-jarige Brusselaar. 'Daar kan je geen neen tegen zeggen.'

Tom Boon was nog aan het slapen toen zijn telefoon vorig weekend plots trilde. "Jackpot, Tom!", verscheen er op het scherm. Boon was meteen wakker. Op Twitter las hij dat Mumbai 82.000 euro voor hem had geboden. Vier dagen later kan hij het nog altijd niet geloven.

"Op 15 juli had ik een mail gestuurd met al mijn gegevens. Voor minder dan 20.000 euro wilde ik me niet in dat avontuur storten. Dat was het bedrag dat ik had opgegeven. Ik wist wel dat één club interesse had, maar ik schrok toch toen ik hoorde hoe veel ze voor mij betaalden."

"Ik wist dat het een recordbedrag was. Ik ben daar ergens wel trots op. Want er zijn zelfs Nederlandse internationals op wie niet geboden werd."

82.000 euro om één maand, van januari tot februari 2015, in India te hockeyen, terwijl een gemiddeld jaarloon in Nederland - Boon speelt bij vicekampioen Bloemendaal - tussen de 15.000 à 25.000 euro ligt. "Daar kan je toch geen neen tegen zeggen? Het is niet alsof ik kan rentenieren, wanneer mijn carrière gedaan is. Ik ben geen voetballer die kan speculeren met zijn spaarcenten. Ik was van plan om een appartementje te kopen, daar kan ik dat geld nu goed voor gebruiken."

Afzeggen voor Red Lions

Tom Boon is eigenlijk de enige international die voltijds als profspeler leeft en dat bestaan sinds zijn achttiende ook nastreeft. De meeste Red Lions studeren of zijn halftijds aan het werk, al zetten ze richting Rio 2016 nu wel alles op het hockey.

Boon woont het eerste deel van de week in Brussel om te trainen met de nationale ploeg. Van donderdag tot zondag zit hij in Amsterdam bij zijn club. De 24-jarige aanvaller, die al 170 caps en 108 doelpunten op zijn teller heeft, mag naast een verloning van de federatie als international ook nog rekenen op de steun van enkele sponsors. Niet voor niets heeft hij zijn eigen manager.

Adidas kleedt hem en schenkt hem zijn materiaal, van Audi mag hij met een A1 rondrijden en ook horlogemaker Raidillon gebruikt hem als uithangbord. Boon is dan ook een belangrijke pion bij de Red Lions, een beetje zoals Eden Hazard bij de Rode Duivels. Boon sust: "Hazard is een van de beste voetballers ter wereld. Dat zal ik van mezelf nooit zeggen."

Net zoals hij weigert te zeggen dat hij onmisbaar is voor de nationale ploeg. Bondscoach Jeroen Delmee neemt het zijn speler wat kwalijk dat hij nu voor de poen kiest en niet voor een belangrijke winterstage in Zuid-Afrika. Boon snapt Delmee, maar rekent toch op enig begrip.

"Voor de coach staat alles in het teken van Rio 2016 en dat is normaal. Hij wil zijn team zo lang mogelijk samenhouden om tactisch en fysiek te kunnen werken. Maar hij moet mijn standpunt ook begrijpen. Ik besef dat ik een risico neem, want als ik geblesseerd of vermoeid terugkeer uit India, dan zou het kunnen dat ik mijn plek kwijt ben. Het team is zó goed dat niemand onmisbaar is."

"Ik kijk ernaar uit om voor volle stadions in India te spelen, al is het niveau van de competitie een stuk minder dan in Europa. Dat ik in de kijker ga lopen als duurste speler ooit, daar probeer ik niet over na te denken. Die druk ga ik me niet op mijn schouders halen."

Goud in Rio

Boon is wel ambitieus. Op de Spelen van Rio is hij 26 en moet hij op zijn best zijn. "Als kind droomde ik ervan om ooit op de Spelen te staan. In Londen is die droom uitgekomen, al was ik toen niet 100 procent fit omdat ik net uit een operatie kwam."

"Nu droom ik van een olympische medaille en dat is heel realistisch. Op het WK waren we vijfde, dan zit je niet ver van het podium. Wij kunnen van iedereen winnen. Zelfs olympisch goud is haalbaar. Ik besef dat we niet alles kunnen winnen, maar we zijn als team intussen zo goed dat we niet meer kunnen zeggen: 'we gaan voor de vijfde plek'. Neen, we gaan voor de medailles."

"In Rio is iedereen nog jong, maar er zit wel al veel ervaring in de ploeg. We kennen elkaar al lang, er zijn jongens met wie ik al tien jaar samen speel. Allemaal gaan we voor hetzelfde doel en bij iedereen is de honger even groot. De mentaliteit is fantastisch."

Maar eerst nog een olympisch ticket bemachtigen. In juni is er al een te verdienen op het kwalificatietoernooi in Antwerpen.

Tom Boon

► 24 jaar

► Geboren in Ukkel

► Clubs: Royal White Star HC, Royal Uccle Sport THC, Racing Bruxelles en Bloemendaal (Nederland) sinds mei 2013

► International sinds 2008

► Palmares nationale ploeg: vijfde op EK 2009, vierde EK 2011, winnaar en topscorer in Champions Challenge 2011 in Zuid-Afrika, vijfde op Olympische Spelen van Londen en op Champions Trophy in 2012, zilver op EK 2013, vijfde op WK 2014

► Palmares clubverband: Belgisch zaalhockeykampioen met Racing Brussel in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013

► Werd met een prijskaartje van 82.000 euro als duurste speler gedraft (een veilingsysteem zoals in de NBA) in de Hockey India League. De Australische middenvelder Matthew Swann was de tweede duurste speler met 62.000 euro.