Direct naar artikelinhoud

Facebook populaire marktplaats om illegaal wapens te verhandelen

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat sociale media druk gebruikt worden om illegaal wapens te verhandelen. Vooral in het Midden-Oosten is Facebook een populaire marktplaats.

Wapens verkopen hoeft niet per se in een schimmige uithoek van het internet te gebeuren. The New York Times bracht Facebook onlangs op de hoogte van zeven pagina's waarop open en bloot wapens verkocht werden. De netwerksite besloot zes van de zeven pagina's meteen te verwijderen.

Een druppel op een hete plaat: de meeste handel gebeurt in afgesloten groepen waarvoor je toegelaten moet worden. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Amerikaanse consultancybedrijf Armament Research Services (ARES). Het rapport beschrijft de wapenhandel via sociale media in Libië, Syrië, Irak en Jemen.

Zo staat beschreven hoe een man in Tripoli, de hoofdstad van Libië, in een afgesloten Facebook-groep onderdelen aanbood van een antivliegtuigafweersysteem. In totaal staan in het rapport 97 pogingen sinds september 2014 om illegale transfers te doen van raketten, zware machinegeweren, granaatlanceerders en ander gevechtsmateriaal via verschillende Libische Facebook-groepen. Onder meer kalasjnikovs werden - niet verrassend - veel aangeboden in de groep, meldt het rapport.

Facebook maakte in januari bekend dat het de wapenhandel door particulieren op de site aan banden gaat leggen. Wapenhandelaren met een vergunning mogen wel nog hun koopwaar aanbieden via de site. Of het verbod ook iets uithaalt, is heel twijfelachtig. Het is heel makkelijk te ontwijken: sommige publieke groepen riepen leden op om het woord wapens te vervangen door sportgoederen en het begrip 'for sale' in een bericht te vermijden, zodat Facebook niets verwijdert.

Bovendien is Facebook voor het verwijderen van verboden pagina's afhankelijk van gebruikers die meldingen doen via de 'report'-knop. Op basis van die meldingen besluit Facebook om de pagina's te onderzoeken en eventueel te verwijderen. Maar net omdat het meestal in afgesloten groepen gebeurt, blijft de meeste wapenhandel onder de radar. Het is daardoor ook onduidelijk hoeveel wapens er via de netwerksite verhandeld worden.

Soorten kopers

Volgens ARES komen er dagelijks tal van nieuwe Facebook-groepen bij die wapens verkopen. Het bedrijf identificeerde verschillende soorten kopers: particulieren die handwapens op de kop tikken, maar ook kopers die wapens aankopen die enkel door een groep mensen gebruikt kunnen worden. In Irak duiken dan weer wapens op die de VS ter beschikking stelde aan de regeringstroepen ten tijde van de Golfoorlog.