Direct naar artikelinhoud

Race om parlement: Macron wint vlot

In de slotronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft Macron zoals verwacht de absolute meerderheid gekregen. Toch is de aangekondigde tsunami uitgebleven.

In de Franse Assemblée kaapt La République en Marche (LREM), de links-liberale formatie van Macron, weliswaar een ruime absolute meerderheid weg, toch is de oppositie niet weggeblazen. Volgens exitpolls op France 2, onmiddellijk na het sluiten van de stemlokalen gisteren, behaalt LREM 361 van de 577 zetels.

De conservatieve Républicains (LR) verliezen zwaar maar blijven de grootste oppositiepartij met 125 zetels. De Parti Socialiste (PS), waarvan voorzitter Jean-Christophe Cambadélis prompt opstapte, haalt nog amper 34 zetels. Zowel het extreemrechtse Front National (FN) als het extreemlinkse La France Insoumise (LFI) zitten in het nieuwe parlement, maar blijven relatief klein. De verwachting was dat zowel Marine Le Pen (FN) als Jean-Luc Mélenchon (LFI) verkozen zou worden.

Kiesmoeheid

Een verrassing is de absolute meerderheid voor LREM niet. Vorige week, bij de eerste ronde van de législatives, was al duidelijk geworden dat het Macron-effect groter was dan ingeschat. De voorbije week vroegen de klassieke partijen de kiezer vooral niet alle kaarten aan Macron te geven. Dat dat wel ongeveer gebeurd is, bewijst hoezeer de Fransen ontgoocheld zijn in de 'oude' politiek.

Terwijl maandenlang de vrees bestond dat het extreemrechtse Front National of het extreemlinkse La France Insoumise Frankrijk richting 'frexit' zou sturen, is net het omgekeerde gebeurd. Zowel Macron als zijn partij zijn verkozen op grond van een uitgesproken pro-Europees hervormingsprogramma.

Een domper was wel dat maar 43 procent van de ingeschreven stemgerechtigden aan de verkiezing deelnam - een historisch dieptepunt. Het warme weer, maar vooral kiesmoeheid na een campagne die vorig jaar al begon met primaires bij links en rechts, verklaren mee de lage opkomst.

Macrons meerderheid is niet alleen een van de grootste ooit, ze is ook de vrouwelijkste en jongste. Het gros van de parlementsleden zijn actieve, vaak hoogopgeleide burgers met weinig politieke ervaring.

Macron zelf was zich volgens ingewijden ongerust over een te grote absolute meerderheid, omdat die moeilijk werkbaar zou zijn. Een kleinere meerderheid zou volgens hem efficiënter functioneren, en democratischer zijn. De president heeft zijn zin gekregen.