Direct naar artikelinhoud

1. De latten op

De koude wintermaanden voor een open haard doorbrengen: het heeft zijn charmes. Maar wie het liever wat actiever heeft, hoeft zich niet te beperken tot hout sprokkelen in functie van dat ideaalbeeld. Er valt in West-Vlaanderen genoeg avontuurlijks te beleven om de grootste energiebommen zoet te houden.

We hebben goed nieuws voor wie bij de koude temperaturen zin krijgt in een partijtje skiën: je hoeft er niet uren voor in de auto te zitten richting Franse Alpen. In avonturenpark Ice Mountain vind je skipistes met échte sneeuw. Lukas Gheysen (33) is er ski-instructeur. "Ik ben gestart als skileraar voor de jongsten, maar nu geef ik les aan alle leeftijden. Akkoord, de langste piste van 210 meter lang, 30 meter breed en met een hoogteverschil van 40 meter kun je niet meteen vergelijken met een piste in de Franse Alpen. Maar het kan de perfecte voorbereiding zijn voor wie een skiptrip plant. Je kan je techniek wat afstoffen, misschien zelfs verbeteren, testen of je materiaal in orde is,... Ice Mountain is ook dé plek om even te checken of dat skiën je wel ligt, voor je met een groep vrienden eropuit trekt. Je kan hier trouwens het hele jaar terecht, maakt niet uit hoe warm of koud het buiten is." En wie angst heeft om de benen te breken: je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. "Ik krijg nu en dan wel eens onzekere leerlingen over de vloer, die twintig jaar geleden voor het laatst op de latten stonden. Maar dat blijkt altijd snel in orde te komen."

Capellestraat 16, 7780 Komen.

www.ice-mountain.com.

2. DE LUCHT IN

Echt eentje voor de waaghalzen, dit. Sinds maart kan je in een reusachtige windtunnel ook indoor skydiven in Ice Mountain. Bij die ultieme adrenalineboost beleef je het gevoel van een vrije val, zonder daarvoor ook daadwerkelijk uit een vliegtuig te moeten springen. De windtunnel heeft een hoogte van vijftien meter en vier electroturbines zorgen voor een opwaartse luchtstroom van driehonderd kilometer per uur. Wauwie! En no worries: je krijgt altijd eerst een uitgebreide briefing. Daarin leer je onder meer de valschermspringhouding aannemen, want, sorry voor de reality check, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er ongecontroleerd gaat rondfladderen. Je waagt je aan twee vrije vallen van een minuut, dat lijkt kort, maar het, euh, vliegt voorbij.

Capellestraat 16, 7780 Komen.

www.ice-mountain.com.

3. DE KAMER UIT

Een dikke twee jaar geleden pakte een groep Ieperse vrienden uit met de allereerste escape game in ons land: een zenuwslopend spel waarbij je wordt opgesloten in een kamer of huis en je puzzels en raadsels moet oplossen om te ontsnappen. Je missie is pas geslaagd als je dat ook binnen de vooropgestelde tijd doet. De vrienden achter 'The Longest Hour', een escape game in het thema van de Eerste Wereldoorlog, bouwden een huis in de Ieperse binnenstad volledig om, om je er een uur lang de ene kick na de andere te bezorgen. Je kunt je team samenstellen uit drie tot zes personen, en dat doe je maar beter héél zorgvuldig. Of wil je misschien je hele leven opgesloten zitten?

Pateelstraat 1, 8900 Ieper. www.escapegames.be.

4. DE HUNGER GAMES IN 'T ECHT

In Heuvelland kan je dankzij Outside Adventure met pijl en boog Hunger Games-gewijs ten strijde trekken in een boogschietbattle. Sluw- en behendigheid zijn musts, want wie geraakt wordt door een genadeloze pijl van de tegenstanders, is uitgeschakeld en moet het spel verlaten. Maar geen zorgen: de pijlen hebben een uiteinde in mousse, dus op dit slagveld zul je het leven niet laten. Alle dappere deelnemers krijgen bij de start twee of drie pijlen en mogen pijlen die al afgeschoten zijn, oprapen en opnieuw gebruiken, dus de fun eindigt nooit. Sinds de Hunger Games-films de wereld hebben veroverd, is de boogschietbattle trouwens nóg spannender geworden: "We verstoppen nu bijvoorbeeld ook pijlen op het terrein, in plaats van iedereen er meteen een aantal te geven, want dat is ook hoe ze het in de films doen", zegt uitbaatster Fries Vandemarliere. May the odds be ever in your favor!

Westouterseweg 3, 8970 Poperinge. www.outsideadventure.be.

5. LANGS DE LASERS

Liever een pijnloos, maar even spannend alternatief voor paintballen? Piew piew, ga voor een partijtje lasershooten. In Middelkerke vind je een labyrint - in Star Wars-thema! - waarin je in het pikkedonker je vijanden moet zien te raken met je lasergeweer. Blacklights zorgen er voor wat licht in de duisternis en doen de wapens van je tegenstanders oplichten, zodat je niet hulpeloos in het rond moet schieten. En goed nieuws voor onbehendige kneusjes: je gaat niet alleen zonder blauwe plekken terug naar huis, je kan ook elk spelletje van twintig minuten volledig uitspelen, met onbeperkt schieten en een onbeperkt aantal levens. De winnaar wordt dan bepaald door na te gaan wie met zijn/haar fantastisch welgemikte laserstralen de meeste tegenstanders geraakt heeft.

Westendelaan 98, 8430 Middelkerke.

www.bowlingdekegel.be.

6. DE STAD DOOR

La Mosca heeft een aantal leuke citygames in Brugge waarbij je met een gps de stad onveilig maakt. Bij 'Operation Freddy' moet je opdrachten zien te vervullen tegen de klok, 'The Target' is een bloedstollend achtervolgingsspel, en bij 'Codecrackers' ga je op schattenjacht. La Mosca pakt nu echter uit met iets nieuws: 'Super Snap', een twee uur durende groepsuitdaging, die test hoe goed je een stad kent én je nieuwe plekken doet ontdekken. Een Messenger-chatbot op je gsm doet dienst als spelbegeleider, die je foto's van de mooiste plaatsen in de stad bezorgt, samen met een toepasselijk raadsel om je hersenen over te breken. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk die plek vindt, er een teamselfie neemt en het raadsel oplost. Én ondertussen niet ten onder gaat aan al de adrenaline die door je aderen stroomt, natuurlijk.

www.dasbox.be.

7. MIDDEN IN DE MODDER

Kids zijn vaak de grootste energiebommetjes van allemaal, en soms put je ze liever uit dan dat je ze nóg meer energie bezorgt. In het Kortrijkse avonturencentrum Avanco hebben ze daar iets geniaals én kindvriendelijks voor: een heerlijk afmattend modderparcours, ideaal voor kleine snuiters die niet doorhebben dat we al voorbij ons aapjesstadium geëvolueerd zijn. Een uitgestippeld parcours leidt hen langs een aantal hindernissen in de natuur, waar ze op, tussen, langs, onder of over moeten. Uiteraard komt daar telkens een flinke laag blubberige modder bij kijken, waarin ze zich voor één keer zonder enige schuldgevoelens mogen onderdompelen. Trek ze dus wel best oude kleren aan, want de kans is groot dat je die na afloop regelrecht de vuilnisbak in keilt. En goed nieuws voor wie zich gediscrimineerd voelt omdat we het hier alleen over kinderen hebben: ook volwassenen kunnen zich helemaal uitleven in het modderparcours.

Brumierstraat 6, 8511 Aalbeke.

www.avanco-adventure.com.

7x fun

voor energiebommen