Direct naar artikelinhoud

'Nooit gedacht dat de overwinning zo groot zou zijn'

460 punten. Zoveel bedroeg de voorsprong op nummer twee, Wout Van Aert. In één woord: weergaloos.

460 punten. Hoeveel zou dat zijn in meters op Copacabana, waar hij olympisch goud won? Hoeveel in minuten in het park van Montréal, waar hij de GP Montréal won? Hoeveel wereldtitels moet veldrijder Wout van Aert winnen, opdat hij zelfs maar in de buurt van Greg Van Avermaet zou kunnen komen? U hebt het begrepen: de overwinning van Greg Van Avermaet gisteren bij de uitreiking van de 25ste Kristallen Fiets was weergaloos.

Zijn voorsprong op Van Aert bedroeg 460 punten. Johan Museeuw, die de trofee vijf keer won, vond het niet eens nodig om de enveloppe met de naam van de winnaar open te maken. Die was toch bekend.

Greg Van Avermaet. Op krukken hinkte hij het podium op. Voor het eerst sinds hij bijna twee weken geleden zijn been brak, zat hij gisteren weer op zijn fiets. Autorijden doet hij ook. "Met een automatique", zei zijn vrouw Ellen. En Van Avermaet genoot.

"Ik streefde naar een grote overwinning. Die kwam er maar niet en dat was frustrerend. En toen werd ik olympisch kampioen. Ik had nooit gedacht dat de overwinning zo groot zou zijn. En dat gaat maar door. Alle aandacht die ik krijg, de trofeeën die mij te beurt vallen, de huldiging hier vanavond, dat maakt het heel speciaal."

En het blijft hier niet bij. De kans is groot dat Greg Van Avermaet op 17 december ook Sportman van het Jaar wordt. Een olympische titel verandert niet alleen een carrière, het verandert ook een leven.