Direct naar artikelinhoud

Groen wil bemiddelaars inzetten tegen loonkloof

Vrouwen verdienen per uur nog altijd gemiddeld 7,6 procent minder dan mannen. De oppositiepartij Groen heeft een wetsvoorstel klaar om de loonkloof via bemiddelaars verder aan te pakken.

Omdat vrouwen vaker deeltijds werken, verdienen ze bruto gemiddeld 20,6 procent per jaar minder dan mannen, zo blijkt uit cijfers van 2014. Ook hebben ze gemiddeld minder extralegale voordelen, zoals de terugbetaling van het woon-werkverkeer.

Sinds 2012 heeft ons land een loonkloofwet om die verschillen weg te werken, maar die gaat volgens Groen-Kamerlid Evita Willaert niet ver genoeg. Bedrijven moeten elke twee jaar een analyse van hun verloningssysteem maken. De centrale vraag is daarbij of vrouwen effectief minder verdienen dan hun mannelijke collega's met dezelfde jobs. "Op zich niet slecht", zegt Willaert. "Maar het is perfect mogelijk die analyse verticaal te klasseren."

Daarom vraagt ze in een nieuw wetsvoorstel dat de bedrijven die onvoldoende goed scoren verplicht worden een actieplan uit te werken en een bemiddelaar aan te stellen. Willaert gaat nu bij andere partijen op zoek naar steun voor haar wetsvoorstel.